Divendres, 13 de desembre, va tenir lloc a la sala d’actes de l’Arxiu Municipal de Capdepera la presentació de la donació d’art sacre “ Iribarnegaray- Melis- Reynés”, feta per Victòria Reynés Fiol, davant un públic que omplí la sala.
La presentació va anar a càrrec de l’arxivera, Maria Massanet, que comentà l’origen de la col·lecció, iniciada per en Juan Antonio Iribarnegaraya la que s’afegí en Juan Melis i més tard na Victòria Reynés que ha estat la que ha fet la donació amb una sèrie de condicions. També comentà la feina feta des de l’arxiu, com ara inventariar les peces i catalogar-les, catalogació feta per un equip format per Elvira González, Bernat Oliver i Toni Málaga, a més de netejar-les i fer petites tasques de restauració. Comentà que en tot moment comptaren amb l’ajuda de dos especialistes en art sacre, Mn Bernat Nadal i Mn Francesc Vicenç. Destacà la importància de la donació ja que permetrà que es mantingui unida i exposada al públic.
Acte seguit va parlar Mn Bernat Nadal, qui va fer una reflexió al voltant del que significat de donar i una pregunta “És possible en la contemporaneïtat del segle XXI trobar un lloc per la memòria?” I trobà que aquesta col·lecció donada és un lloc de memòria, amb peces que van del segle XIII al segle XXI que mostren diferents expressions d’espiritualitat. També comentà de les motivacions dels tres donants per a fer aquest gest gratuït enmig d’un món en que tot es monetitza. Un gest que honora als donants i als receptors.
La batlessa de Capdepera, Mireia Ferrer, va tancar el torn d’intervencions comentant que des de l’Ajuntament tenien intenció de presentar la col·lecció donada durant les festes de l’Esperança i que al llarg de l’any 2025 s’exposaria amb les degudes condicions al Castell de Capdepera. “Nosaltres creiem que aquest projecte dotarà al municipi d’un atractiu cultural més i que no només enriquirà el nostre patrimoni sinó també els dels nostres visitants”. Agraí a dona Victòria Reynés i a la seva família la seva generositat, que fet possible aquest projecte.
Les condicions de la donació són tres:
- Que la col·lecció en la seva totalitat o una selecció d’ella estarà exposada al Castell de Capdepera del qual és propietari l’Ajuntament. Els curadors d’aquesta exposició seran els tècnics de l’arxiu i un representant de la Fundació Castell de Capdepera.
- La col·lecció s’anomenarà “Juan Antonio Iribarnegaray Jado, Juan Melis Diaz i Victòria Reynés Fiol” i sempre que s’exposi es farà constar en lloc visible.
- L’església de Capdepera podrà fer un ús litúrgic dels elements sempre amb la prèvia autorització de l’Ajuntament.
Les peces de la mostra estaran exposades a l'arxiu fins que es traslladin definitivament al Castell. Se pot concertar visites en grup i individuals al 648 67 29 65.
Seguint amb el programa, ja al Centre Melis Cursach se obri la finestra de la sala d’estar per mostrar la instal·lació del fotògraf Jaume Cabrer que duu per títol "MISSATGE DE LA LLUM". L'obra estarà situada a la sala d'estar del Centre Melis Cursach i serà visible per la finestra del carrer Centre. La instal·lació romandrà oberta del 13 de desembre al 8 de gener.
En Jaume Cabrer va comentar que el món és un caos i que per tot ens arriben notícies dolentes “... m’he fixat en un element com és el far de Cala Rajada, de Capdepera, per donar un missatge. I aquest missatge és l’esperança. El far és la llum que ens du cap el port, ens indica el camí que hem de fer per arribar a bon port. Amb aquests elements, la llum i l’esperança, vull donar un missatge positiu malgrat viure en un món que pareix molt dolent: tot són guerres, tot són desgràcies... ha d’haver aquesta llum que ens indiqui el camí perquè ens vagi bé”. Agraí a la batlessa, als regidors i a na Maria i en Gori per donar-li l’oportunitat de tornar a ser al Centre Melis-Cursach, on se sent molt a gust.
Per la seva banda na Mireia Ferrer li donà les gràcies a en Jaume, en nom de l’Ajuntament, per participar d’aquest esdeveniment que celebra el solstici d’hivern.
Acte seguit la Coral Gabellina, ja en el carrer Fondo, va interpretar un popurri de cançons populars i nadales, dirigida per Elionor Gómez-Quintero, acompanyats al piano per na Maria Antònia Sancho.
Per acabar s’inaugurà l’exposició de na Francesca Rosselló sota el títol de “Ble”, a la cotxeria i les voltes del Centre Melis-Cursach. L'ànima del Beelover Sanctuary mostra les seves darreres feines en el món de l'art, en una proposta de caràcter multidisciplinari. Una exposició molt personal que inclou dues instal·lacions una a l’entrada i altra molt especial, dedicada a son pare, a la cisterna.
Després de la presentació de na Maria Massanet, que comentà la dificultat per convèncer a na Francesca Rosselló per dur a terme l’exposició i la seva satisfacció pel resultat.