El llibre s'inspira en la vida quotidiana del passat recent d'Artà i Capdepera.

 

Divendres, 31 de maig, se presentà al Teatre d’Artà el llibre “I els padrins, com vivien?” de na Catalina Piris Obrador i na Bàrbara Sansó Genovart. El llibre curosament editat per Disset* Edició mostra amb bells dibuixos les feines que es feien al camp, a la muntanya o a la mar temps enrere. Aquesta relació de feines i tasques, moltes ja perdudes, serveixen per recuperar un bon grapat de paraules recolzant-se en dibuixos i breus (i concises) explicacions.
 

La presentació va omplir la sala de gom a gom, i va mostrar un recull d’eines i estris emprats pels nostres padrins i padrines.

La proposta de na Catalina i na Bàrbara és el resultat de recollir elements que conformaven aquell món i representa les vivències de persones del Llevant de Mallorca, especialment d’Artà i Capdepera. Amb el llibre tornem a un temps no massa llunyà, però que ha canviat molt.
 

Na Catalina ha comentat que aquest llibre sorgeix de la necessitat “d’explicar als nins els diferents oficis d’un temps. Vaig trobar llibres per a adults però no per infants... Volem que aquests maneres de viure, aquests oficis no s’oblidin”. A la presentació ens diu que “la intenció d’aquest recull és que sapigueu com i de què vivien els nostres avantpassats, que formen part de la nostra història” I també “connectar les diferents generacions” il·lustrant aquesta pretensió amb la imatge d’un padrí o una padrina a un balancí amb el net o neta asseguda als genoll comentant escenes del llibre.
 

La part de la il·lustració, realitzada per Bàrbara Sansó, és molt important. Inspirada en el món de les rondalles, evoca paisatges d’Artà, la Colònia de Sant Pere, Capdepera o Cala Rajada, així com persones reals de la vida de les autores. En aquest sentit hi ha gran presència de la dona, tot reivindicant la seva feina en el camp i les múltiples tasques domèstiques que desenvolupaven, que eren elements claus en la supervivència.

El llibre es pot trobar a Artà ( “Lluna de paper”, “Duplicat” i “Làpiz i papel” ) o on-line. La seva intenció és fer una presentació a Capdepera.
 



Enhorabona!