Divendres 7 de juny a les 18h a Can Alcover de Palma, seu de l’OCB, s’entregaren els premis Sambori. El premi Sambori és l'únic premi de narrativa en català dirigit als centres educatius dels Països Catalans. Va dirigit als alumnes de primària, secundària i batxillerat i té com objectius promoure la participació en un projecte comú i difondre l'ús del català dins l'àmbit escolar, tot incentivant la imaginació, la creativitat i aquells valors pedagògics que es treballen en cada un dels centres.
Primerament, un clown fa ser l’encarregat de conduir l’acte als jardins de Can Alcover, en un horabaixa assoleiat, on hi havia entre d’altres els premiats de primària i de secundària i les seves famílies. El segon premi Sambori fou per una entrevista periodística sobre "Els darrers dies i les ximbombades" de Keren Mendoza i Mateu Garau, alumnat de 3er d’ESO de l’IES CAPDEPERA. D’altra banda, Mateu Garau, també fou doble guanyador, perquè va obtenir el primer premi pel seu treball “Margalida Flaquer, tota una vida lligada a l’obra de pauma”. També cridà l’atenció que dos dels treballs guardonats tinguéssin relació amb el món de la llata. D’altra banda, Júlia Crespo també de l’IES CAPDEPERA guanyà el tercer premi del segon cicle amb l’obra “Un vespre màgic a Capdepera”, tot i que no pogué venir a l’entrega del diploma.
Finalment, per aquesta ocasió el professorat acompanyant fou Francisca Aina Cifre Calvo i Joan Cabalgante Guasp, que se sentiren molt contents pel premi aconseguit per part de l’alumnat i per l’esforç intel·lectual que suposa. L’entrega de premis comptà amb la presència de Lena Serra Capó, vicepresidenta de l’OCB, i d’Antòni Llabrés, president de l’Obra, que entregaren el diploma als guanyadors. D’entre els membres del jurat destacà el comunicador i valuós excursionista Joan Carles Palos, també present a l’acte. En general va ser una vetllada ben animosa que creà valors entre l’alumnat i mantingué la força de la llengua com a teixit vertebrador de l’escola pública. S’espera que les obres premiades siguin publicades en premsa local durant els propers dies. Enhorabona als premiats i per molts d’anys!
A continuació expòs la relació dels treballs guanyadors i dels autors:
3r cicle de primària:
- Primer premi: "L'ofici de la llatra" de Júlia Piris Andreu, Maria Ferragut Gelabert i Ivan Valerio
1r cicle d'ESO:
. Primer premi: "Promocionem el nostre pòdcast" de Morena Eufemia Saborido Scamuffo
- Segon premi: "Una obra de teatre convertida en un pòdcast fet per alumnes de 2n d'ESO" d'Antonia Moreno Cruz
- Tercer premi: "El nostre pòdcast" de Noelia Arenas fiol, Salome Gonzalez Pineda i Tibet Morales Sintes
2n cicle d'ESO:
- Primer premi: "Margalida Flaquer, tota una vida lligada a l’obra de pauma" de Mateu Garau
- Segon premi: "Els darrers dies i les ximbombades" de Keren Mendoza i Mateu Garau
- 3r premi: "Un vespre màgic a Capdepera" de Júlia Crespo
Joan Cabalgante Guasp
L’Obra Cultural Balear (OCB) convocà la sisena edició del Premi Sambori de textos periodístics en català adreçat als escolars dels centres educatius de les Illes Balears.
El Premi Sambori neix el 1998 a iniciativa d’Escola Valenciana i la Fundació Sambori amb l’objectiu de contribuir a la normalització lingüística del català i a promoure el seu ús social i cultural. L’OCB se sumà a aquesta iniciativa amb la voluntat de fer-la extensiva als centres educatius de les Illes Balears i oferir a la comunitat educativa estímuls per a la creació en llengua catalana.
La convocatòria d’aquest any vol, a més a més, fomentar l’interès pel coneixement de la realitat cultural i social de les Illes Balears i a la vegada ser un altaveu de l’alumnat participant.
En el concurs, hi poden participar tots els estudiants de 3r cicle d’educació primària o qualsevol cicle d’educació secundària obligatòria en centres educatius de les Illes Balears durant el curs 2023-2024. Els textos han d’estar vinculats a temes o personatges d’interès de la cultura i la llengua de les Illes Balears i han de fomentar valors per una societat activa, integradora i cívica. Es poden presentar textos de qualsevol de les modalitats del gènere periodístic: notícia, reportatge, entrevista, crònica o article d’opinió. Els treballs poden ser d’autoria individual o col·lectiva en grups d’un màxim de 3 persones, originals i escrits en català.