El muntatge es fa amb motiu la “Celebració de la Llum 2020”



 

Dia 17 de desembre va tenir lloc la inauguració de la intervenció  al Centre Melis Cursach de Rogelio Olmedo, amb motiu de la Celebració de la Llum 2020.

La instal·lació s’ha situat a la sala d’estar del casal, recentment recuperada, i que es pot veure des del carrer a través d’una finestra de la façana sud.  D’altra banda una projecció permet veure part de la proposta de Regelio Olmedo des de la plaça de l’Orient.

La visita a la instal·lació  va estar limitada a dues persones, per mor del protocol COVID formant-se petits grups al voltant de l’entrada al Centre Melis Cursach i la plaça de l’Orient.

Parlàrem amb  l’autor que ens comentà alguns aspectes de la seva obra.

Primer de tot ens insistí en “agrair a Maria Massanet i Gori Rexach pel seu suport” i per la feina que duen a terme amb el Centre Melis Cursach.

L’exposició s’anomena De la l·lusión. En un principi no estava molt clar, però ho vaig parlar amb Maria i Gori i al final s’anomena així:  De la l·lusió”.

Pel que fa a les peces exposades ens comentà: "Tot (la instal·lació) són construccions molt lleugeres, fetes amb cables molt prims d’acer inoxidable i veles de vaixell molt lleugeres i velles. He creat unes formes que es connecten unes amb altres i es mouen aprofitant una petita corrent d’aire i l’altra, un muntatge més sofisticat, que s’activa manualment amb un mecanisme.
Realment són prototips i suposen un canvi molt gran en la meva feina. El que he fet fina ara el seguiré fent: escultures d’animals amb tacons, la gent em coneix per això, dibuixos de gran format...
De tota la vida el tema dels mòbils m’havia interessat molt... en Calder, Theo Jansen i tots els que fan art amb mecanismes m‘interessen".

Ens explicà com començà amb aquest canvi...  “ amb el confinament vaig decidir canviar un poc i començar a fer aquestes joguines” I ens assenyala una situada en un racó “ aconsegueix l’equilibri, i una vegada aconseguit ho pas a altra peça més gran

A altra peça ens digué que esta “formada amb palanques connectades, hi ha una llum que es mou aleatòriament... i és una forma d’enraonar. Ara estam en una situació de desequilibri pel tema de la pandèmia i d’això aprendrem. Aquesta és una mica l’idea:  estam en una situació diferent, en el desequilibri es produeix una altra situació que ens durà a aprendre. La història es repeteix amb aquestes situacions d’equilibri i desequilibri. Caldrà corregir coses, està clar que el fèiem fins ara era molt agressiu amb moltes coses”

Però hi havia una part cap a l’exterior, en forma projecció. “Juntament al que hi ha dintre he preparat unes projeccions que mesclen el moviment aleatori que produeix aquesta bombeta blava i imatges del mar, de núvols en moviment, del foc... que es projecten a la façana exterior. 
 Parla del Nadal a Capdepera, on es fa la celebració de la Llum, pel solstici. Parla del que hem vist sempre tots els humans i hem considerat bell: la sortida del sol, la remor de la mar, l’ona que arriba a la costa... La idea que proposo és aquesta combinar tecnologia amb el que som els humans, amb la part més emocional. També vull transmetre que tot anirà bé, que serà millor en un nou re-equilibri. Pensam que amb la tecnologia ho podem tot, però afortunadament (i no vull mal a ningú) la natura sempre se desenvolupa”



Com hem comentat durant la presentació se va accedir per parelles i l’autor comentava la seva instal·lació, mentre s’esperava a l’exterior o es visionava el vídeo projectat a la façana exterior.

Enhorabona!