L'antropòleg Francesc Alemany va ser el guia d'una visita a l'exposició bastant concorreguda
Un dimoniari molt particular ocupà l'espai superior del Centre Cultural Cap Vermell, on dia 19 de gener a les 19h s'oferí una visita guiada per part del jove antropòleg Francesc Alemany, qui aplicà els seus coneixements per fer un resum de la diversitat de dimonis que hi ha, no només a Mallorca, sinó arreu de tot el món.
Per començar, el jove guia va comentar el Mapamundi de dimonis que hi havia exposat a la sala, confeccionat per l'empresa Melicotó. Abans, però va fer un joc amb una cita literària de George Sand, on ja escrivia que a Mallorca al segle XIX, els dimonis amb la cara pintada de vermell ja existien. Després comentà a quins altres llocs recordàvem que hi hagués dimonis. Un assistent va citar el dimoni de les rondalles, aquell dibuixat pel traç de Francesc de Borja Moll, així com els diferents topònims relacionats amb els dimonis (Clot de l'Infern, o el Forat de l'Infern, el Comellar de l'Infern...).
Seguidament, es tornà al mapamundi: en quadrets petits Melicotó dibuixà alguns dels dimonis més representatius dels llocs de la Mediterrània o daltres parts del món. Així doncs, es trobaven coincidències amb Sant Antoni de les Illes a Itàlia, en diferents contrades, amb vestits molt coincidents. De Mallorca, destacà la importància dels dimonis de Manacor, Montuïri (Banyaverda) o de Costitx i es notaven a faltar els de Sa Pobla, per exemple. La geografia dimoniera comprenia llocs com Nàpols o Sardenya, Finlàndia, Noruega, Russia o Mèxic. A Amèrica del Sud hi havia una gran concentració de dimonis, i els Kukeri de Bulgaria representen animals o dimonis i es passegen durant tot el carnaval. A més els vestuaris amb origen agrari (vestits fets de ventrells o banyes de bou per posar al cap eren uns d'aquests exemples) formen part d'aquesta relació intercultural entre dimonis de Mallorca o de Sardenya, per posar un exemple.
Posteriorment, es passà a veure un conjunt de fotografies de diferents indrets d'Europa, fets pel fotògraf Friso Spoelstra, un dels dos que hi havia a la sala. Cada fotografia treia els dimonis del seu context i quedaven insertats dins el paisatge típic de cada regió.
Segons recull el Diccionari Alcover Moll en una definició de Cult. pop. —El dimoni és un esperit al qual la imaginació popular atribueix forma corpòria, considerant-lo extraordinàriament lleig, pelut, de color negre, vermell o verd, amb banyes, llarga cua, ales de rat-penat i potons de boc. Pot prendre diferents figures per no deixar-se conèixer dels homes i poder-los temptar més fàcilment, però això és accidentalment, i encara no poques vegades se li descobreixen les banyes o la cua malgrat del seu desfrès. Algunes de les llegendes sobre els dimonis acompanyaren els estudis i les explicacions de l'antropòleg en la seva visita guiada.
Finalment, hi va haver una projecció de fotografies dels dimonis de Mallorca, que també es seguí i es convidà a galetes d'Inca amb sobrassada i vi, una degustació que serví per intercanviar impressions sobre els diferents exemples que s'han afegit a la mostra. L'exposició estarà al centre Cap Vermell fins dia 26 de gener. Aprofitau-la, el mal, de vegades, val la pena!