A finals de gener i tot el mes de febrer, tradicionalment s’associava amb la flor d’ametler. Els camps de Mallorca es vestien de blanc, arribant a ser un element paisatgístic de primer ordre. Poc a poc, en bona part degut a la plaga de xylella fastidiosa, el camp mallorquí s’omple d’ametller morts i la floració és més escassa. Es tracta d’un declivi lent, però continu.

El paisatge no és només un escenari natural sinó un element cultural que reflecteix la relació entre les persones i l'entorn al llarg del temps. 
 
 El paisatge esdevé un símbol d'identitat col·lectiva.
 Els paisatges també són testimonis del passat,
 La preservació del paisatge és un repte en l'actualitat. L'equilibri entre el desenvolupament i la conservació és clau per mantenir la riquesa cultural i ecològica.



La Convenció del Patrimoni Mundial, adoptada per la Conferència general de la UNESCO en 1972, va crear un instrument internacional únic, que reconeix i protegeix el patrimoni natural i cultural de valor universal excepcional. La Convenció va proporcionar una definició del patrimoni molt innovadora per protegir els paisatges. El desembre de l'any 1992, el Comitè del Patrimoni Mundial va adoptar les revisions als criteris culturals de la Guia operativa per a la Implementació de la Convenció del Patrimoni Mundial i va incorporar la categoria de paisatges culturals. Amb aquesta decisió la Convenció es va transformar en el primer instrument jurídic internacional per identificar, protegir, conservar i fer arribar a les generacions futures els paisatges culturals.



Malgrat tot, alguns ametlers encara ens ofereixen l’espectacle de la seva espectacular floració.