![](/images/2025/02/unpeu/fotografiadominical25_cromators_calamar5.jpg)
Els calamars, com altres cefalòpodes (sípies, pops, calamars), tenen uns canvis de colors al·lucinants i molt ràpids. Això és possible perquè tenen a la pell unes cèl·lules especials anomenades cromatòfors.
A la Wikipèdia diu “Els cromatòfors són cèl·lules amb pigments a l'interior que reflecteixen la llum. Poden trobar-se en diversos éssers vius, com els amfibis, els peixos, certs crustacis i alguns cefalòpodes. Són els principals responsables del color de la pell, del color dels ulls en els animals ectoterms (temperatura corporal depèn del medi ambient).
Algunes espècies poden canviar de color ràpidament per mitjà de mecanismes que canvien un pigment per un altre i reorienten la superfície reflectora dels cromatòfors. Aquest procés, utilitzat sovint com a mecanisme de camuflatge, rep el nom de mimetisme o canvi fisiològic de color. Alguns cefalòpodes, com els pops, presenten uns òrgans cromatòfors realment complexos, controlats per músculs”.
Els cefalòpodes tenen aquestes cèl·lules tan especials que fan servir per canviar de color ràpidament, com es pot observar en els calamars brillants, les sípies i els pops... Per canviar de color, l'individu modifica la grandària o la forma del sacculus per mitjà de contraccions musculars i aconsegueix així varia l'estat translucidesa, reflexió o opacitat dels pigments.