Recorregut per les àries d'amor del compositor i pianista mexicà


Diumenge passat, va tenir lloc a l’Auditori Capvermell un concert organitzat per Joventuts Musicals de Capdepera a càrrec del duo nomenat ENSEMBLE BASÁLTICO i anunciat com MÈXIC: CANÇONS PER A TENOR I PIANO.

Un concert emmarcat dins del treball de difusió de la institució mexicana “CEDIMUH” en torn del compositor Jorge del Moral Ugarte, complint la celebració del 82 aniversari.

Aquest duo està format per dos músics que han fet un lloable i profund treball de recerca sobre músics mexicans amb el noble objectiu de donar a conèixer una part de la seva cultura allà on tinguin oportunitat de difondre i compartir, especialment per a aquells que d'una altra manera no tindríem oportunitat de conèixer aquesta riquesa cultural. I és que la música ens dóna sempre sorpreses, agradables sorpreses de descobrir que a part de la llista de compositors mundialment coneguts i contínuament interpretats, existeixen altres artistes que des d'una posició més modesta van fer la seva pròpia contribució artística, i que per les raons que siguin no van transcendir més enllà. És el cas del compositor mexicà Jorge del Moral: un músic, pianista, compositor, actor…que va deixar un llegat important de música popular mexicana amb pretensions de repertori de música culta. Unes fronteres sempre difícil d'encaixar estilísticament. Sigui per qüestions socials, familiars o de moment que li va tocar viure, la seva música va quedar a Mèxic i a l'abast de pocs. Per a nosaltres va ser una oportunitat de conèixer música de Mèxic transmesa per mexicans, mig transmissor honest i veritable que ens va portar l'essència i el caràcter de l'obra d'aquest artista.





 

Dels músics podem destacar la seva formació sòlida i la seva gran professionalitat. Carlos Galván tenor, ens va presentar una veu lírica gran i potent, a l'estil de Plácido Domingo que a més de cantar i interpretar meravellosament, va guiar al públic en les explicacions de cada peça que s'anava succeint en el programa. El pianista Alejandro Chehín, amb gran precisió en el seu pianisme, és l'esperit d'aquesta llavor de recerca que li ha fet recuperar el llegat del compositor, representat per la Fundació CEDIMUH: Centre de Documentació i Recerca Musical Hidalguense, de la ciutat d'Hidalgo a Mèxic. Els dos van fer gala d'un gran desplegament i destresa tècnica, perquè les obres així ho requerien impactant al públic.

El concert va començar, després d'una breu presentació per part del pianista, per la projecció d'un fragment d'una pel·lícula de l'època, en la qual sortia actuant la figura del compositor Jorge del Moral, amb la finalitat de contextualitzar el personatge. El programa, íntegre d'obres del compositor, anava entorn d'una selecció d'àries amb el tema comú de l'amor, revestit de diferents formes i al·ludint als múltiples sensibilitats que desperta. Quatre de les cançons van ser estrenes mundials, en aquest recital era la primera vegada que es cantaven, gràcies a la recuperació de manuscrits a través de la familia del compositor. Cançons líriques, entre opereta i música popular que van comptar amb l'escolta atenta del públic. Poc públic lamentablement, però que va quedar encantat d'aquesta proposta musical diferent per tant de particular com comportava.

 




 

CARLOS GALVÁN, tenor

Va realitzar els seus estudis en el Conservatori Nacional de Música de Mèxic, realitza el seu debut internacional amb la Fundació Musical d'Hondures en 1994 i a Mèxic amb la Companyia Nacional d'Òpera en el 2001 cantant l'Alfredo de la Traviata. Posseïdor d'una potent i ben timbrada veu amb gran facilitat per als aguts, ha cantat més de 24 òperes entre les quals destaquen: Otello, La forza del destino, Pagliacci i Cavalleria Rusticana, Aïda, Macbeth, Tosca, La traviata, Nabucco, Turandot, Madama Butterfly, Carmen, Gianni Schicchi, Atzimba, La Boheme, Ildegonda, La Güera, Els Pêrcheur de Perles, Dialoguis donis Carmélites, La Messa dona Requiem de Verdi, La Novena Simfonia i La Messa Solemnis de Beethoven, La Messa di Gloria de Puccini i El Stabat Mater de Dvorâk amb les orquestra més importants de Mèxic, Costa Rica, Guatemala, Nicaragua, Hondures i Portugal, sota les batutes dels mestres Niksa Bareza, Guido María Guida, Enrique Patrón de Rueda, Stefano Lano, Enrique Dimecke, Srba Dinic, Enrique Batiz, Marco Balderi, Llop Ferreira entre altres. Va obtenir el segon lloc de l'I Concurs Iberamericano de Canto i ha gravat un disc de Romances de Sarsuela i Cançons Napolitanes i un altre d'Arias d'Òpera amb l'Orquestra Simfònica de la Universitat de l'Estat d'Hidalgo. Ha cantat junts a les figures com Plácido Domingo, Verónica Villaroel i Carlo Cosutta, Fernando de la Mora, Maria Katsarava i Javier Camarena. Per part de l'Institut Nacional de Belles arts va obtenir una beca per a realitzar estudis a Madrid, Espanya amb el tenor Pedro Lavirgen. Ha pres cursos de perfeccionament vocal amb Francisco Araiza, Ramón Vargas, Carlo Colombara, Luis Girón May i actualment estudia amb Bernardo Villalobos. S'ha presentat en concert per al Festival Internacional Cervantino, Aula Magna de la Universitat Catòlica de Xile, Festival Mosaic Cultural de Tamaulipas, Auditori Nacional en el 75 aniversari de l'Orquestra Simfònica Nacional i en el 2018 va realitzar amb gran èxit el seu debut amb una gala de sarsuela en el Elbphilarmonie Kammermusiksaal a Hamburg, Alemanya.

ALEJANDRO CHEHÍN SALINES, piano

Pianista mexicà nascut en Pachuca, Hidalgo; va realitzar els seus estudis musicals en el Conservatori Nacional de Música de la ciutat de Mèxic amb la pianista María Teresa Rodríguez on va obtenir dues mencions honorífiques en els anys 1983 i 1988. Ha participat en cursos d'interpretació pianística impartits pels mestres: Guadalupe Parrondo (Mèxic); Einar Stten Noklemberg (Oaxaca); Bernard Flavigny i Kurt Redel (Mèxic) i amb Mohushira Issa al Caire, Egipte. Va participar en el concurs Alejandro Casagrande a la ciutat de Terni, Itàlia. En 1986 va obtenir el tercer lloc en el primer Concurs Nacional de Piano a la ciutat de Monterrey, Nou León. En 1994, 2000 i 2006 li van ser atorgades beques en les categories d'Estímuls per al Desenvolupament Artístic Individual d'Executants i Formació i Desenvolupament Artístic i Cultural del Fons Estatal per a la Cultura i les Arts d'Hidalgo (FOECAH). Membre fundador del Trio Scherzando (1993) on va realitzar l'enregistrament d'un disc compacte amb obres de compositors mexicans i llatinoamericans. En 2002, va realitzar un projecte de recerca sobre la vida i obra del compositor hidalguense Abundio Martínez (1865-1914), del resultat d'aquest, es van presentar dos discos compactes i una exposició documental. Com a solista ha estat dirigit sota la batuta del mestre Mario Kuri Aldana (1931-2013). La seva activitat en el camp de música de cambra, l'ha portat a oferir recitals tant a la ciutat de Mèxic i en diverses entitats a l'interior del país, com a Costa Rica, el Brasil, Xile, l'Argentina i el Perú. En 2008, va realitzar un enregistrament d'un disc titulat Cerimonial com a resultat de la col·laboració institucional entre l'Institut Politècnic Nacional i el Consell Estatal per a la Cultura i les Arts d'Hidalgo. A l'octubre de 2010 va presentar en la Galeria José Hernández Delgadillo del Fòrum Cultural Efrén Rebolledo del CECULTAH, una exposició documental titulada Ombres de la nit, sobre onze compositors hidalguenses del segle XIX i primera meitat del XX, així com el disc d'enregistraments històrics titulat Evocació d'una època, projecte afavorit per la Comissió Especial per a la Commemoració del Bicentenari de la Independència Nacional i Centenari de la Revolució Mexicana de 1910 en l'Estat d'Hidalgo. És autor del llibre María Teresa Rodríguez, Iconografia i àlbum discogràfic editat en 2014 pel Consell de Cultura de l'Estat d'Hidalgo. A partir del 2010 fins a 2017 es va exercir com a Encarregat de Departament de Projectes Especials en  la Direcció de Difusió Cultural del CECULTAH. Al novembre de 2015 fongui el Centre de Documentació i Recerca Musical Hidalguense, A. C., amb el propòsit de rescatar i preservar el patrimoni musical de l'Estat d'Hidalgo.