Bruno Latour
Habitar la Tierra
Bruno Latour finí l’octubre de l’any passat, pocs mesos abans havia concedit una llarga entrevista a Nicolas Truong pel diari Le Monde que ha estat publicada en forma de llibre i traduïda al castellà amb el títol Habitar la Tierra.
Per aquesta luctuosa circumstància pot ser considerat el seu testament intel·lectual i una guia per a tot aquell que vulgui apropar-se a la seva obra o, senzillament, que vulgui conèixer de primera ma què significa la ecologia més enllà de la sopa boba en que l’han convertida els moderns: sostenibilitat, economia verda, reciclatge, energia verda, economia de proximitat, transició energètica, un insofrible patuès per tal que tot segueixi igual.
Latour (filòsof, sociòleg, antropòleg) és un rara avis que no deixa indiferent, les seves propostes s’allunyen del mainstream proporcionant idees innovadores i suggerents:
Entram en una nova era en que s’han de deixar en rere els valors associats a la productivitat i posar en primer lloc l’habitabilitat. La modernitat, convertida en un front de destrucció, ja no serveix per estructurar la vida sobre el planeta. A partir de Lavelock i la teoria Gaia ha quedat demostrat que el clima és una creació dels essers vius i que l’home intervenint a l’engròs sobre el planeta el modifica (els negacionistes ignoren la ciència). Estam atrapats per modos de pensar d’una època que acaba i ens sentim desorientats. Un concepte important per a Latour és el de “modos d’existència”, lligat a la introducció d’un nou paradigma en la sociologia que explica que la societat està formada per segments, cadascun amb les seves veritats incompatibles amb les dels altres. En definitiva, un breviari que dona molt per pensar.
Una recomanació, no oblidar-se de la Carta a Lilo, per defugir del catastrofisme i la des-Esperança.
Bruno Latour. Habitar la Tierra. Conversaciones con Nicolas Truong. Arcadia. Maig 2023. Pp. 141.