Diumenge, 10 de gener, va tenir lloc al teatre de Capdepera l’obra de teatre i cinema “Radiofémina”. L’obra escrita i dirigida per María Rotger es centra en la història del consultori radiofònic d’Elena Francis, contrastant-la amb les influencers actuals de les xarxes socials.
Sota el punt de vista del feminisme s’endinsa en la història de les seves padrines i l’efecte que produeixen les respostes a les consultes fetes a Elena Francis. El consultori per a la dona va ser un programa de Ràdio Barcelona emès per primera vegada en 1950 i que va emetre durant 33 anys, de dilluns a divendres. Se calcula que se va radiar més de 60.000 cartes, moltes d’elles signades amb pseudònims.
L’any 2019, na Marian Vilalta va començar a cercar informació del Consultorio de Elena Francis i el proposà a les altres components de “Disperses”. Arrancaren el projecte però se va veure afectat per la COVID, per tant ho van haver de reinterpretar. Així l’obra de teatre es transforma en un espectacle on cinema i teatre tenen el mateix pes.
L’origen del projecte va venir de la ma de na Marian. Feia un doctorat sobre una poeta de la postguerra civil espanyola i de qualque manera, a través dels postulats de la Secció Femenina i del franquisme, va arribar als consultoris sentimentals de l’època. De fet Radiofémina, que dona nom a l’espectacle teatral, va ser el primer consultori que, després va anar evolucionant al Consultorio sentimental de Elena Francis. Revisant les cartes i les respostes, se pot fer una idea de com s’havien de comportar (i com no s’havien de comportar) les dones en aquella època, ja que les idees de la Secció Femenina estaven plasmades en el consultori d’Elena Francis.
A partir d’aquestes premisses na Maria Rotger va escriure l’obra de teatre, i va aportar l’idea d’afegir els vídeos que formen part de la posada en escena. Que vist el resultat ens sembla que fa perdre el dinamisme a l'obra.
L’obra no queda en Elena Francis, a qui consideren un primera influencer, sinó que l’enllacen amb l’actualitat i les múltiples influencers que hi ha a les xarxes socials. I proposen una història de tres influencers que volen ser diferents i anar més enllà, sent responsables amb l’influència que poden tenir amb la gent jove que volen ser tant boniques, tant primes, tant modernes com els models que segueixen.
D’altra banda contrasta les idees que transmet Elena Francis (se sap que no era una dona sinó un personatge creat per un equip) amb altres dones, inclús anteriors a ella, que tenen uns plantejaments vitals totalment oposats.
L’obra és en castellà, malgrat escriure normalment en català, per adaptar-se a l’època i perquè totes les cartes, contestes... són en castellà.
Radiofémina esta escrita i dirigida per Maria Rotger i a l’obra representa a Georgina, amb coreografies de Mònica Fiol que fa el paper de Clara, a partir de la proposta i documentació de Marian Vilalta que és Aurora a l’obra.
En acabar va tenir lloc el "tercer acte" en el que les actrius i artífexs de l'obra (Disperses) van comentar com havia sorgir el projecte i les decisions de la posada en escena de l'espectacle.