Des que form part de les llistes del PSM a Capdepera, sempre he sentit comentaris referents al nostre radicalisme i a la nostra voluntat d’imposar, sobretot en matèria lingüística. No passa el mateix amb partits com el PSOE, el PP o UM, les decisions dels quals gairebé mai són definides de radicals. Amb aquest escrit vull donar una sèrie d’exemples sobre la interpretació que es fa de la paraula radical segons quin sigui el partit que adopta una decisió.
Per començar ho faré amb el tema lingüístic, que és un pels quals rebem més atacs i acusacions de voler imposar les nostres idees. Vull recordar que tenim una llei de Normalització Lingüística que va ser aprovada quan el PP i UM tenien majoria absoluta i que durant molts d’anys l’han seguit tenint, per tant, si estaven en contra, tan sols havien de llevar-la d’enmig. Des del PP, i no només en Delgado, sinó el seu president en Bauzá i molts d’altres, s’omplen la boca demanant la reforma d’una llei que, precisament, va ser aprovada quan ells governaven i que, quan han pogut reformar-la no ho han fet. Qui són els radicals, aquells que no volen complir la llei o aquells que en demanam la seva aplicació? La resposta ja la sabeu.
Parlant d’un altre tema més actual com és la protecció d’espais naturals com ara Son Bosc. Ja se senten veus que és una imposició de la conselleria de Medi Ambient, encapçalada per un conseller del PSM, però ningú recorda que hi havia consens entre PSOE, Bloc i UM i que el PSM ja ho duia al seu programa. Però ningú va parlar d’imposicions quan PP i UM varen projectar l’autopista Inca-Manacor i cap d’ells ho duia al seu programa. Per suposat és de radicals voler protegir Son Bosc però és de persones amb seny fer l’autopista Inca-Manacor amb el desconeixement dels ciutadans de Mallorca.
Un altre fet recent, resulta que des del Govern es presenta una Llei del Sòl de la qual se n’ha parlat amb la resta de partits amb la intenció de consensuar-la i els comentaris que se senten són d’imposició. En canvi UM (amb 3 diputats d’un total de 59) presenta la seva llei i exigeix públicament que és la que s’ha de discutir i encara és l’hora que senti a parlar d’imposicions.
I a nivell local, què ens trobam? Tres quarts del mateix. Són moltes les vegades que parles amb gent del poble i et diuen allò de “teniu una bona llista, sou bona gent però massa radicals”. D’on treuen aquesta conclusió? Qui els ha fet creure això? No fa molt, en una reunió on es parlava de la regeneració de Cala Agulla, un empresari em va dir que els del PSM hi estàvem en contra. Jo li vaig fer saber que, precisament, havia estat la comissió balear de Medi Ambient amb un president del PSM la que havia accelerat tots els tràmits per aprovar el projecte de regeneració. Uns tràmits que, en circumstàncies normals, s’haguessin fet ens molts mesos aquesta vegada es varen fer en poques setmanes. Després de fer-li saber això li vaig preguntar d’on s’havia tret que el PSM hi estava en contra i no em va saber contestar.
Per acabar, només una reflexió, si el PSM hagués organitzat una manifestació pel centre de Cala Rajada en plena temporada turística reclamant a Costes que executàs, d’una vegada per totes, el projecte de recuperació del sistema dunar de Cala Agulla perquè la platja es troba en una situació degradant de pèrdua d’arena contínua, que ens haguessin dit? Jo, al manco, em puc imaginar les reaccions.
Mateu Garau
Regidor del PSM a l’Ajuntament de Capdepera