Virus, vacunes
i conspiracions (I)
per Miquel Piris
Saltar-nos els límits que separen la publicitat dels continguts ens atorga infinites possibilitats per arribar a la gent d'una altra manera. La publicitat interromp, mentre que el contingut interessa". Vet aquí la declaració d'intencions del president de l'agència de publicitat Shackleton. Un dels seus clients és la farmacèutica que fabrica la vacuna contra el virus del papil·loma i, per aquelles casualitats de la vida, també són els impulsors d'una campanya de comunicació que recorre Espanya per informar sobre el càncer de coll d'úter que causa aquest virus. Juntament amb 40 Principales i l'Associació Nacional per al Desenvolupament de la Salut en la Dona (si voleu contactar amb aquesta associació haureu de parlar, curiosament, amb Shackleton) presenten un musical anomenat Viva la resistencia, que precedeix els concerts de l'exvocalista de La Oreja de Van Gogh. Ben davant d'on es fa aquest espectacle, hi aparca un bus on les jovenetes poden aprendre el més bàsic d'aquesta terrible malaltia de transmissió sexual. Aprenen que els preservatius no impedeixen el contagi i que cada any moren 600 dones a l'Estat espanyol a causa d'aquest càncer. Que la vacuna protegeix contra gran part dels virus del papil·loma i eradica la possibilitat de patir berrugues vaginals...El que no trobaran són altres informacions que podrien "interrompre" l'objectiu de la campanya, com ara que la majoria d'aquestes dones mortes tenien més de 60 anys i que la majoria no havien anat mai a fer-se els controls ginecològics que de ben segur haurien impedit la seva mort. Tampoc no record que expliquin que, després de mantenir relacions sexuals en què hagin pogut ser infectades, més del 90% de les dones eliminen el virus de manera natural o que, en cas de no eliminar-lo, trigaran uns 20 o 25 anys a desenvolupar el càncer, si és que això acaba passant.
A aquests dies molts pares han rebut una carta en què els avisen que la seva filla de dotze li posaran, si no s'hi oposen, la vacuna contra el virus del papil·loma. Negar-se que a ta filla li posin una vacuna que pot evitar un càncer quan les possibilitats de desenvolupar-lo no són zero és molt, molt difícil. Però als Països Catalans les possibilitats són realment remotes, encara que cada dia augmenten a causa de la major freqüència de relacions sexuals entre els joves. Tot i això, les xifres estan lluny d'alguns països africans on és una de les primeres causes de mortalitat femenina. Allà la vacuna tendria molt més sentit que aquí, però encara és molt cara. Primer s'han de posar molts milions de dosis als països rics perquè aquest medicament s'abarateixi i pugui arribar on fa més falta. Els científics que l'han desenvolupada ja estan treballant en maneres més econòmiques de fabricar-la. Mentrestant, les campanyes de comunicació internacionals de les empreses farmacèutiques per "promocionar" la malaltia fan que a més d'un li pugi la mosca al nas.
Alguns metges i epidemiòlegs s'han mostrat contraris a l'aplicació de la vacuna a milions de nines sanes. A l'altre costat hi ha l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i els científics que han treballat durant anys per crear-la i que aposten per vacunar també als nins per evitar el càncer de penis, encara amb menys incidència, i continuar lluitant per eradicar el càncer de coll d'úter de tot el món, una malaltia que provoca 270.000 morts cada any, la majoria a països en desenvolupament. S'ha de poder promocionar el coneixement d'una malaltia? Si això ha de servir per evitar contagis, sí. Però quan la publicitat pretén creuar la frontera de la informació, quan es mescla coneixement amb por, quan la salut de la població es converteix en negoci... el resultat és un còctel que alimenta la teoria de la conspiració, com en el cas de la grip aviària i la porcina.
Miquel Piris
Periodista