Cap Vermell ja ho havia denunciat en diverses ocasions en aquestes pàgines.



Instam a Costes, Conselleria i Ajuntament a reimpulsar urgentment la restauració i conservació de l’espai natural.

El sistema platja-duna de Cala Mesquida (Capdepera) és un dels més potents, dinàmics i millor conservats de Mallorca, generant un paisatge espectacular i mantenint uns hàbitats naturals de gran rellevància ecològica. Forma part del Lloc d’Importància Comunitària ES0000227 Muntanyes d’Artà, i del Parc Natural de la Península de Llevant.

La seva ubicació al costat de la urbanització turística de Cala Mesquida i l’ús públic no regulat varen generar, de forma especialment intensa a partir de la dècada de 1980, un intens procés de destrucció de la vegetació i de degradació del sistema dunar. El 2009 el Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino hi executà un gran projecte de restauració ambiental, amb la reforestació de les zones degradades, la delimitació perimetral per limitar l’accés de persones i la construcció d’una passarel·la elevada per tal de facilitar que els visitants puguin travessar el sistema dunar sense trepitjar-lo. Aquestes actuacions han facilitat una important recuperació de les estructures dunars i de les comunitats vegetals que hi viuen.






Malauradament el manteniment d’aquestes intervencions no ha rebut l’atenció necessària, especialment els darrers anys, pel que s’ha trencat amb la tendència positiva en la recuperació i actualment s’observen passes enrere i empitjorament en la conservació del sistema dunar.

Així, la passarel·la de fusta es troba precintada des de principis de 2023, a causa del greu estat de degradació que la fa perillosa per al trànsit de persones. Tot i això, la manca de vigilància suficient fa que bastants irresponsables facin cas omís al precinte i les indicacions, i transitin sobre la infraestructura posant-se en risc.





Però molts dels que respecten la prohibició de trànsit per la passarel·la i volen travessar a l’altre costat de la platja ho fan ara pels costats de la infraestructura, pel que s’han generat unes vies trànsit paral·leles que estan destruïnt la vegetació i desestabilitzant les dunes. L’ajuntament de Capdepera ja va demanar a Costes a principis del 2024 la restauració de la passarel·la.



Als costats de la passarel·la s’observen ara caminois generats pel trànsit de visitants



Els captadors d’arena són unes estructures verticals, de canyís o vímet, que es col·loquen al primer front dunar per tal de retenir l’arena de la platja mobilitzada pel vent, i contribueixen de forma important a l’estabilització i recuperació dunar especialment durant l’hivern. Malauradament els captadors es troben enguany en mal estat, degradats o desfets en bona part de la platja, i no retenen l’arena que s’està arrossegant des de la platja cap a l’interior.


Captadors d’arena degradats



Davant aquesta situació, instam a les administracions competents en la conservació i gestió d’aquest espai (Demarcació de Costes a les Illes Balears, Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, i Ajuntament de Capdepera) a treballar conjuntament per tal d’impulsar la correcció dels problemes actuals i reprendre la tendència positiva en la recuperació d’aquest espai natural extraordinari. En pocs mesos començarà la nova temporada turística i per tant augmentarà considerablement la pressió de visitants sobre el sistema dunar, generant un impacte que serà major si les infraestructures de conservació i ús públic es troben en mal estat com ara.


GOB

__________________________________


Notícies publicades a aquesta web des de 2023:

Aquest maleït manteniment 2024 /4/ Cala Mesquida i la fusta

Moció reclamant l'adob de la passarel·la de les dunes de Cala Mesquida

Fins quan tendrem la pasarel·la de cala Mesquida tancada?

La degradació de la passarel·la de cala Mesquida

El servei de manteniment de camins comença per Canyamel, Sa Mesquida i s'Heretat

La perillosa gimcana per la passarel·la de sa Mesquida

La passarel·la de sa Mesquida segueix intransitable