El proper 2 de desembre es presentarà el llibre sobre la Confraria de Pescadors de Cala Rajada




 Des de fa anys Cap Vermell ha publicat alguns articles i treballs sobre diferents aspectes de la vida dels pescadors en el passat. Tot això no ha estat res més que l'aperitiu, ara ve el plat fort; el cuiner no podia ser ningú més que l'estimat Jaume Fuster Alzina Pereandreu .

El setembre de 1923 s'iniciava la tasca social, educativa i econòmica del Pósito de Pescadores; una entitat que reunia tota la gent de la mar: mariners, pescadors i patrons de pailebots en un projecte comú: dignificar la seva vida i la de les respectives famílies.

Durant mesos en Jaume ha recollit informació oral i documental per explicar-nos el que representà la creació del Pósito i de la institució marinera que donà continuïtat a aquell projecte: la Confraria de Pescadors. L'autor era la persona més adient per fer aquesta tasca i ell, amb la seva dedicació, crec que ho reconeix. En Jaume coneix i estima la Cala Rajada marinera perquè ha format part d'una emblemàtica família dedicada a la pesca i professionalment ha mantingut els vincles amb la mar des de la Casa del Mar. 

Quan en Jeroni Ferrer Maleter ens encoratjà a embarcar-nos en aquest projecte tenia clar que en Jaume seria el patró i que la meva aportació es limitava a donar l'empenta inicial, des de la riba, a dita aventura. Hi ha treballat durant quasi un any, amb la il·lusió que l'autor posa en tot allò que acarona. Ara, enllestida la tasca, puc afegir que no tan sols s'ha recuperat un segle d'història amarada de sal marina si no que el llibre és un digníssim homenatge a la gent de la mar.

I d'això va el llibre i l'acte de presentació: recordar i homenatjar el dur i sacrificat món de la pesca.


Josep Terrassa Flaquer