La força de la nació
- Detalls
- Escrit per: Josep Terrassa Flaquer
- Categoria: Collaboracions
- Vist: 1561
Text de la intervenció de Josep Terrassa, a la Diada del 31 de Desembre a Capdepera.
Definir una nació més enllà dels aspectes físics i legals no és fàcil. Però segur que a qualque moment de la seva història recent ha emergit el sentiment de pertànyer a una nació i la ciutadania s'ha comportat amb decisió i generositat.
La nació es manifesta com un sentiment de pertinença a un col·lectiu i a una terra; una força sovint adormida que s'activa de seguida que la comunitat se sent agredida injustament. Els anglesos es pensaven que aquell coratge que brollava sorgia del fet que Anglaterra era una gran nació. No va caldre esperar gaire anys per comprovar que a Alemanya passava el mateix; els intensos i devastadors bombardejos aeris que realitzaren els aliats sobre les ciutats més riques i industrials d'Alemanya no la rendiren; la guerra va acabar quan, a principis de maig de 1945, les tropes russes entraren a Berlín, l'últim reducte defensiu.
Res de tot això ha passat a Espanya. Sovint ens han recordat el terror polític emprat sistemàticament i practicat per primera vegada a la Rússia soviètica a partir de la Revolució d'Octubre de 1917. A Europa occidental en Franco té l'honor de ser el primer en practicar allò que s'havia fet a Rússia. El desembre de 1936 s'organitzaren a Mallorca els primers camps de concentració.