Vet aquí dues fotografies, realitzades per Hans Paresent, l'any 1909 -- continuació dels lliuraments fets les darreres setmanes—que retraten Capdepera i Cala Rajada, ambdues complementàries una de l'altra. 
.  

Ens ha estat difícil poder fer una aproximació a l'estat que mostra el terme municipal a aquell llunyà any. Ni tan sols els més ancians del poble, als qui hem consultat, n'han acabat de treure ni suc ni sabó, però...

Dominant la primera imatge, el Castell i, al turó adjacent el molí de Gerardo Thumler. No sabem si per la qualitat de la fotografia o per l'indret en què fou captada, el carrer Col·legi resta amagat. No així el del Port i la seva continuació cap al cementeri on s'esbranca, en enfront de les cases de Ca'n Pau, cap per avall i que sembla coincidir amb una confusa "taca" blanquinosa què, ben bé, podria tractar-se del carrer Principal esmentat, pel lloc (contrada de Jeroni Climent) en què s'uneix i que continua fins a acabar la imatge just vora l'era de batre que assenyala el redol blanc de la dreta.



Si observam la segona fotografia – més nítida – topam, en primer terme, amb la mateixa era de batre de l'anterior fotografia i, a la dreta de la carretera, amb una altra era: la de Pere Valero, tocant Na Creda d'Abaix del Puig Seguer. Actualment, vora la propietat de Pere Valero existeix la carretera que va a Sa Pedruscada, inexistent a 1909. A l'esquerra, a la part d'abaix de la imatge es veu un camí: és el coster de Na Ferrera què, per un costat arriba a S'Horta, i, per l'altra, a Na Roca. D'aquí, un caminoi conegut com els "Aguilons" ens condueix – pel darrere del molí de Ca'n Prebe -- a Na Cabrona. (Havien de passar anys i panys perquè s'obrís la carretera de circumval·lació i per aquell indret fer-hi la depuradora). Idò, el camí de Na Cabrona transcorria cap a Es Vinyet i conduïa directament a Cala Rajada -- se'l coneixia per camí vell del Far que anava a coincidir amb la via principal del port anomenada del Far, molt abans d'adoptar el nom d'Elionor Servera.



Tornem per enrere, cap a la corba de la carretera (actualment a nom del rei emèrit) hi veiem una caseta. És la de ca S'Escolà (Biel Fiol) i veïnat d'aquest rectangle, cobert d'arbres (figueres, preferentment) tenim la finca d'es Figueral, propietat de Maria Flaquer, esposa de l'amo en Climent Caselles "Calobra", els quals varen vendre a l'Ajuntament aquesta propietat per a construir-hi el camp de futbol, l'any 1972. El molí de Ca'n Prebe (encara existent, convertit en restaurant, bar i altres activitats) sobresurt; llavors les cases del Putxet i, a la dreta del vial, Ses Cloves. Dos molins: el de Ca'n Ruis i de Na Cabrona, sobre el Puig conegut, també, com de Ca'n Matevet de d'alt. La muntanya s'expandeix cap abaix, topant-se amb la carretera que baixa de Capdepera, la qual aquí es bifurca, per la dreta, cap a Son Moll, per devers s'hort d'en Saletes i Ca'n Caraco (ara, benzinera) i Ca'l Rei – el seu molí, encara hi és, però no es veu a la imatge—, mentre què, per l'esquerra, la carretera entroncava amb el carreró d'es Vinyet, per on més tard hi hagué s'hort de Ca'n March (avui desaparegut) just vora el torrent que desemboca a la platja de Son Moll, havent de transcórrer, l'escàs trànsit existent, per sobre el pontarró que es trobava damunt el comellar de ca na Pil·lena, abans d'entrar al poble.

I, al fons de la fotografia, el poblet de Cala Rajada. Més enllà, la marina ja difusa, amb la torre de senyals, Cala Gat, els Pelats, Cala Lliteres...

Buf! Quina passada per nosaltres què, encara, ni a prop fer-hi, no pasturàvem per aquestes contrades...! I si qualcú vol fer qualque correcció a tot quan, fins aquí, hem escrit, tant de bo li estarem agraïts.

Bartomeu Melis, Meyme