"...en situacions de crisi personal o social, les sectes proliferen, alhora que també el pensament sectari. Preguntat sobre el que parlam, m'aclareix que en aquesta època de pandèmia, han proliferat tota mena d'explicacions de caràcter conspiracionista perquè davant l'incertesa necessitam respostes, encara que siguin estrafolàries".
Convindrem que un estel està format, essencialment, per hidrogen. Que a diferents temperatures i pressions, dins d’aquesta estrella, es van formant quasi tots els elements de la taula periòdica al llarg de milions d’anys. I que, acabada la seva vida, en explotar (si ho fa), es creen la resta dels elements que coneixem a la Terra. Em sembla un punt de partida a partir del qual podem xerrar d'altres coses. La científica Cecilia H. Payne va ser la primera en explicar la composició de les estrelles l’any 1925, aquestes fàbriques de matèria, de mons com el nostre.
He de reconèixer que alguns dels professors que vaig tenir a l'institut superaven en coneixements i capacitat explicativa a alguns dels que vaig suportar a la facultat de periodisme. Em costava d'entendre: en una universitat de prestigi, com era possible que donassin classe persones tan embullades. Evidentment, eren l’excepció i la majoria eren autèntics pous de saviesa i erudicció. Aquí la cosa em quadrava. Però amb els negats, no, a una universitat com aquesta, no. Esper, estic segur, que ara ja estan a l'altura de les expectatives. Per què ho dic tot això? Per què hi ha persones amb "estudis", que fins i tot s'han dedicat a la docència, que exposen públicament conceptes semblants als dels homes que, en mirar al cel, hi veien focs d'altres campaments com el seu: quina altra explicació hi podia haver? Faltaven mil·lenis perquè la ciència, de la mà de Payne, en donàs una explicació, si m’ho permeteu, molt més màgica que la dels primitius.
Em costa d’entendre que gent instruïda, fins i tot docent, pugui fer les afirmacions acientífiques que en aquests dies de pandèmia intenten fer-nos arribar a través de les xarxes i alguns mitjans que es presten a ser altaveu del seu discurs convertint-se en aliats de la mentida de la mà de líders polítics com Trump, Bolsonaro o Abascal. Com és que tenim gent amb formació universitària (fins i tot científica) fent afirmacions del tot paranormals? A més, alguns intenten convertir-se en algun dels messies que han trobat el suport popular per continuar difonent informació contrària al que, en teoria, han hagut d'aprendre (o, en tot cas, han rebut la formació necessària per reconèixer els seus límits i poder trobar aquelles fonts que els demostrin que estan equivocats).
No seré tan naïf d'obviar els que es guanyen la vida amb això sent conscients que menteixen. Per descomptat, han de menjar i, com que, en principi, no maten, hi ha un "deixar fer". Al món hi ha més de 300 universitats no acreditades venent títols. Una empresa dedicada a auditar-les hi va aconseguir matricular un moix l'any 2004 i ara té un màster per la Trinity Southern University *. Vaig consultar al Consell d'Universitats de Catalunya si tenien coneixement d'aquestes universitats i quin era el seu posicionament. Em van enviar el redactat de la llei que les prohibeix. Els vaig contestar que no havien resolt els meus dubtes i encara esper resposta. Per tant, a Dinamarca hi fa un cert tuf i sembla olor de molts milions, molts.
I si no és cap d'aquestes possibilitats? I si realment es creuen el que diuen? I si realment pensen que estan salvant a algú del 5G, els chemtrails, les radiacions electromagnètiques o les vacunes contra la Covid? Per resoldre tants dubtes he trobat a Miguel Perlado, especialista en sectes i d'altres moviments adoctrinadors des de fa més de vint anys, alhora que és el supervisor de l'Associació de Professionals per a la Investigació de l'Abús Psicològic (AIIAP). L'any passat va publicar "Captados. Todo lo que necesitas saber sobre las sectas", on ja indicava que en situacions de crisi personal o social, les sectes proliferen, alhora que també el pensament sectari. Preguntat sobre el que parlam, m'aclareix que en aquesta època de pandèmia, han proliferat tota mena d'explicacions de caràcter conspiracionista perquè davant l'incertesa necessitam respostes, encara que siguin estrafolàries.
Afegeix que, certament, no tan sols han aparegut il·luminats o venedors de fum a escena, sinó també persones preparades i qualificades que sostenen tota mena de teories al·lucinants per diversos motius. D'una banda, "estan convençuts del seu discurs, no són xerraires de fèria tots ells. La qual cosa, juntament amb una qualificació professional, fa que el seu discurs es pugui tornar en una certesa absoluta, quasi com si fos una convicció religiosa. Si bé això no implica que el moviment conspiranoic pugui ser titllat de secta per se. Però, certament, dintre d'aquest ampli moviment, han florit algunes sectes, com pot ser el cas de Qanon, i d'altres han utilitzat el context actual per reajustar la seva narrativa. Per altra banda, també hi ha la necessitat narcisista de destacar d'alguns d'aquests personatges, que es pot veure barrejada amb un discurs de caràcter paranoide, on l'enemic està a fora, els governs ens amaguen informació o bé ens volen inocular alguna cosa per controlar-nos remotament. Aquests personatges poden tenir un caràcter visionari o gairebé messiànic, que es creuen posseïdors d'una veritat absoluta que tan sols un pocs coneixen, com si fossin uns escollits que han d'instruir a la resta de la humanitat".
+info: https://educasectas.org/fenomeno-sectario-30/
https://www.hemerosectas.org/fenomeno-sectario-106/
https://www.niusdiario.es/internacional/anti-vacunas-cambie-opinion-mismo-salir_18_3026895001.html
*El llistat amb animals “diplomats” el teniu aquí: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_animals_with_fraudulent_diplomas
Miquel Piris