Any 1903: Bartomeu Maura i Montaner i el seu sa i fresc paratge de Cala Rajada.








Antoni Flaquer “Coix”


 

Des de sempre hem sabut que a Cala Rajada existeix un carrer denominat d’Antoni Maura, president del govern espanyol en temps d’Alfons XIII. De fet, el polític vingué en unes quantes ocasions  entre els anys 1903 i 1905, quan era el màxim mandatari espanyol. En algunes de les seves curtes estades en el nostre poble, els pescadors de la contrada sol·licitaren la intervenció del aleshores president, perquè els ajudàs a fer possible el delejat anhel de construir un moll per a les embarcacions dels homes de la mar cala-rajaders.

El germà del president del govern espanyol, Bartomeu Maura i Montaner, era propietari d’un gran casal molt a prop de la vorera de mar i gens ni mica allunyat d’on els mariners  havien d'ormejar o endegar les seves pertinences. Bartomeu, pintor i, desprès, director artístic especialista de gravació a la Fàbrica de la Moneda i Timbre i del Banc d’Espanya, va efectuar nombroses exposicions pictòriques a l'oli i aiguaforts, a París, Londres i altres indrets d’Europa.

Al casal de Cala Rajada, anterior al de la Torre Cega de la família March – com es pot apreciar a les imatges que acompanyen aquest article –, Bartomeu Maura i la seva esposa Magdalena Nadal i Bosch, oriünda de Manacor, hi passaren molts estius, a partir de 1903, fins a la seva decrepitud. Comentava el matrimoni: ”Arribam a aquest fresc i sa paratge mallorquí de Cala Rajada amb una felicitat completa”.  Alguns dels seus sis fills estiuejaren, així mateix, en aquest racó del llevant illenc.


Bartomeu Maura i Muntaner

El  veïnatge de la seva casa amb la que més endavant, a partir de 1916, fou el palau de Joan March Ordinas, i el seguiment que podia fer Maura de les obres que es desenvolupaven a sa Torre Cega, l’inspirà per a escometre l’ampliació del xalet, dotant-lo d’una torreta semblant a la que va fer construir el financer. Fixin-se els nostres lectors en les fotografies d’ambdues construccions.

Antoni Maura

Desprès del seu decés, el 18 de novembre de 1926, els hereus de Bartomeu Maura i Montaner continuaren fruint de les seves vacances d’estiu a  Cala Rajada, lloc al qual realitzaven freqüents visites. Això fins què dos dels fills de Maura, religiosos, consideraren que el manteniment del casal de Cala Rajada resultava molt costós, per la qual cosa decidiren posar-lo a la venda.  La familia Ross, que en el transcurs del temps fou molt popular a Cala Rajada, adquirí  la casa de Maura i la modernitzà.