El passat dilluns 13 de juny se celebrà a les voltes de l'Ajuntament un plenari ordinari de dita Fundació. Assistien a la reunió els arqueòlegs que treballen en el Castell, Catalina Garau i Bernat Oliver.
Aprovada l'acta anterior es passà a discutir sobre els resultats econòmics del 2015. Les dades globals del pressupost de la Fundació a 31 de desembre eren els següents:
Ingressos ............ 249. 519 euros
Despeses ............ 199. 295 ,,
Superàvit ............ 50. 223 ,,
Els ingressos recaptats són, bàsicament, els que provenen de la venda d'entrades per accedir al recinte. Respecte de l'any 2014 hi ha hagut una recuperació, seguint la tendència general de la nostra economia turística. Aquestes són les dades:
Any 2012 .............. 240.244 euros
Any 2013 .............. 252.752 ,,
Any 2014 .............. 230.402 ,,
Any 2015 .............. 239.361 ,,
El següent tema era el de la reforma de la instal·lació elèctrica. Rafel Fernández informà que segons la nova legislació quan un organisme públic obté superàvit aquest s'ha d'invertir forçosament i íntegrament a amortitzar deute o bé a fer inversions sostenibles. Aprovar si un projecte és sostenible o no és competència del Govern Central.
La proposta d'electrificació ha estat reconeguda com a inversió sostenible i es considera una inversió prioritària. L'obra està pressupostada en 131.190 euros; donat que el romanent actual de la Fundació és de 130.937 euros, es conclou que l'obra es podrà fer amb recursos propis. Malgrat tot, l'aprovació definitiva de dites obres es farà en un propera reunió del Patronat.
L'aprovació del nou logotip es deixà sobre la taula per poder ser discutit per les associacions representades dins la Fundació. Aquesta proposta és molt restrictiva, democràticament parlant, però és allò que permet el reglament; essent el Castell un bé públic, les decisions sobre la seva gestió haurien d'estar avalades per representants de tota la ciutadania i no únicament per les associacions representades. Esper que els lectors hi diguin la seva.
La reforma de les cobertes del Castell pretén resoldre el tema de les humitats i adobar goteres. És una actuació catalogada d'urgent; per això està previst que es realitzi després de l'estiu. Són obres de poca entitat; estan pressupostades, inclòs I.V.A, amb 35.702 euros.
Els arqueòlegs donaren compte de la descoberta dels grafitis; estan localitzats dins dependències de l'esglesieta i, probablement, són del segle XVIII. Actualment s'està fent l'estudi de les naus dibuixades amb un objecte punxant damunt el referit de distintes habitacions. L'objectiu és que en un futur proper puguin esser visitats.
Cadascuna de les campanyes d'excavació té una durada de 5 anys; per tant, l'any que ve finalitzarà la primera etapa i s'hauran de treure conclusions i fer propostes a partir de l'informe dels arqueòlegs i de les seves recomanacions. És un debat que queda pendent i que m'agradaria encetar.
Ja dins l'apartat de precs i preguntes, el batle i president de la Fundació va treure el tema dels 44.000 euros que l'Ajuntament havia transferit a la Fundació; estan destinats a fer pagaments extres de despeses urgents: preparar projectes, treballs tècnics i altres inversions que no tenen transcendència pública. No deixa de ser sorprenent que la Fundació, com a organisme autònom, no estigués assabentat de dita resolució administrativa; per altra part, el tema no estava inclòs dins l'ordre del dia, és a dir, que suposadament no mereixia ser tractat; per altra part, si hi ha un romanent de 130.937 euros destinats a l'electrificació, per què no s'ha fet ús d'aquest dipòsit en lloc de demanar una transferència de capital al mateix Ajuntament, que és l'administrador de la Fundació? De tot plegat es treu la conclusió que la recentralització efectuada en aquesta legislatura i promoguda pel Govern Central ha avançat i afecta el funcionament d'organismes tan insignificants com la Fundació Castell de Capdepera.