El fet de plantejar-se aquesta pregunta no és gens ni mica exagerat, ni molt manco una cosa que no pugui passar mai
La pregunta no deixa d'esser curiosa. El fet de plantejar-se aquesta pregunta no és gens ni mica exagerat, ni molt manco una cosa que no pugui passar mai. Les Illes Balears estan dins el cercle dels efectes d'un possible terratrèmol, sí, només efectes, de les zones sísmiques del nord d'Àfrica i sud Península Ibèrica. El recent sisme del nord d'Àfrica, o millor dit, amb l'epicentre a la mar d'Alborán, dóna molt a pensar. O sigui, ni tan sols ha tengut l'epicentre dins terra ferma, sinó enmig de la mar, i les conseqüències han estat esgarrifoses.
S'ha de dir i s'ha d'aclarir, abans de res, que un sisme, un terratrèmol, un tremolor de terra o com es vulgui anomenar, en si mateix, No acaba amb cap vida humana. El que produeix la destrucció i la desolació són les infraestructures i la manera com la nostra civilització està cimentada, i mai millor dit. Si tu vas pel camp o passeges per la platja i de sobte sents com la terra tremola, això no et matarà. Ballaràs un poc, això sí, emperò morir, mai. Això explica i deixa ben palès el motiu per què a uns països té més devastació un sisme que no a uns altres. Avui en dia, en ple segle XXI, són molt poques les construccions modernes que estan pensades i dissenyades per fer front a un repte d'aquestes característiques, es poden comptar amb els dit d'una mà i encara en sobren. Crec que si a Cala Rajada ens veiéssim sacsejats per un tsunami o sisme de consideració, l'únic edifici que aguantaria una envestida i no presentaria símptomes d'esbucament seria sens dubte l'hotel Son Moll. Tots sabem de quina manera està feta la seva estructura, amb jàsseres de ferro. Ben pensat. Malauradament, no tots són així.
Tornant al sisme de la mar d'Alborán, que ha causat devers una trentena de ferits, tant a la Península com a Melilla, i la mort d'un nin a causa d'un estat de pànic, com he dit abans dóna molt a pensar. Geogràficament, a les Illes Balears som veïnats de les regions afectades. Qualsevol terratrèmol en aquestes zones podria causar un tsunami a la Mediterrània. No dic un terratrèmol fort, vivim a unes illes i això ens dóna una situació privilegiada. Emperò un tsunami sí que crec que ens podria afectar, i bé. I repetesc, això no és cap exageració. Que no recordau el sisme al nord d'Àfrica, al maig de 2003, que causà un petit tsunami que arribà a les illes?. Vaig escoltar testimonis i gent que ho va sentir en carn pròpia. Les botelles de les prestatgeries dels supermercats tremolaren una bona estona i les barques i vaixells dels ports, sobretot de la costa de Llevant, es varen capgirar, entre d'altres efectes. Diuen els geòlegs que aquest darrer sisme de la mar d'Alborán és un efecte de les plaques tectòniques. En altres paraules, en cristià, si em permeteu l'expressió, en un llenguatge entenedor per als qui no som geòlegs, que la placa del continent africà puja cap al nord, així de senzill.
Crec que no podem ignorar els efectes de totes aquestes causes naturals. No podem estar contínuament amagant-nos de la natura. Hem de pensar que la terra, a vegades, fa badalls i s'estira i quan ho fa no pensa si té civilitzacions que no estan preparades per aguantar els seus badalls. Totes les noves infraestructures que es facin dins les nostres societats haurien d'estar pensades per poder aguantar possibles sacsejaments naturals, i no dic ja els efectes polítics i socials. Abans, els sismes o terratrèmols que ens devastarien interiorment serien aquells produïts el nostre equip favorit no guanya la lliga o el nou amor de Belén Esteban no li dura ni un mes, tot veient “Sálvame de Luxe”. Això sí que ho seria, un bon terratrèmol. Com hem d'esser capaços d'exigir als governants que estiguin més preparats davant aquestes contingències, si quan només fa un simple temporal a la mar ja destrossa el camí de fusta que hi ha a la platja de devora l'hotel n'Aguait?