Una vegada més l'Associació Cap Vermell ha volgut reunir els seus lectors; el motiu és celebrar el 35è aniversari.
Benvolguts amics i companys: Una vegada més l'Associació Cap Vermell ha volgut reunir els seus lectors; el motiu és celebrar el 35è aniversari. La convidada permet refer complicitats i gaudir d'una magnífica i completa exposició de la tasca desenvolupada en aquest llarg recorregut; unes activitats de les quals molts de vosaltres vos sentireu partícips i protagonistes.
L'exposició visualitza la nostra història; però, en el fons, no és més que un botó de mostra de com ha evolucionat la societat. Vàrem néixer el desembre de 1980, el dissabte de l'Esperança; al mateix temps que es posaven els fonaments de la nostra democràcia i de les institucions autonòmiques. Llavors sentíem la necessitat de posar-nos al dia, de modernitzar-nos i d'acceptar reptes; cosa que es feia amb més bona voluntat i il·lusió que preparació, amb més força i coratge que intel·ligència.
Als seus inicis Cap Vermell s'imprimia al taller del convent de Petra; la multicopista no admetia fotografies, per la qual cosa la part gràfica es cobria amb dibuixos; per a l'escriptura comptàvem amb una vella màquina d'escriure que no permetia fer rectificacions. Resumint, una feina lenta, artesanal i amb inevitables errors.
A l'any 1983 incorporàrem a la revista les primeres fotografies, eren de baixa qualitat i fosques; tot i això, ens permeteren millorar les portades. En aquella època Joan Rai va fer unes magnífiques composicions combinant fotografia i dibuix.
L'any 1991 patírem una forta crisi; hi havia esgotament i necessitàvem renovar-nos; fins i tot publicàrem, a la contraportada, l'esquela de la defunció, un desvergonyit acomiadament. La incorporació d'una més jove generació, companys feiners i amb idees, va permetre enlairar-nos de bell nou.
Entre 1993 i 1997 va cuidar de la impressió l'empresa Tirrena de Manacor; seguíem amb la dèria de modernitzar-nos; aleshores, la millora de la qualitat del paper va permetre reproduir les primeres fotografies en color. En els tres anys següents la impressió va anar a càrrec de Blanc i Llis, una empresa cala-rajadera. A la darrera etapa, entre el 2000 i el gener del 2007, acudírem a Santa Margalida.
L'edició de llibres començà just encetat l'any 1985 quan, a corre-cuita i amb força improvisació, enllestírem El Castell de Capdepera, del qual som autor. El següent fou Cards del meu ermàs (1989) de Joan Rai; obra acurada en tots els aspectes, representativa d'aquests desitjos de ser primmirats en el que feim. Posteriorment vengué una etapa de col·laboració amb l'Ajuntament, el qual cuidava del finançament i nosaltres de l'edició dels llibres.
A partir del 2008, Cap Vermell s'ha fet càrrec tant de l'edició com del finançament dels llibres. Des de llavors s'ha incrementat moltíssim el llistat d'autors locals o residents que han vist publicades les seves obres: Jaume Fuster, Aurèlia Canaan, Felip Esteva, Biel MIr, Bartomeu Melis Meyme, Climent Garau, Joana Colom, Pere Orpí, Daniel Bosch, Llorenç Tous, Miquel Flaquer Llull, Joan Cabalgente, Jaume Miró i Maria del Carme Fuster.
L'any 2000 iniciàrem la concessió dels Premis Cap Vermell; una de les activitats de la qual estam més contents. El primer premi fou pel company, i mestre de tots nosaltres, Joan Nebot Rai. La concessió del premi és en reconeixement a una meritòria tasca desenvolupada individualment o col·lectivament i de la qual el poble n'és beneficiari; en aquesta selecció hem comptat amb la col·laboració i el vot dels lectors. Han rebut el guardó: el Grup d'Acció Social, el Centre Cultural Banda de Música, Terra Roja, Confraria de Pescadors, Confraria de Sant Antoni, Voluntaris de la Creu Roja, l'Escolar, Banda de Cornetes i Tambors, la Comissió dels Reis, les Madones de la Llata, els grups de ball de bot Aires Gabellins i Castell de Capdepera, Elionor Gómez-Quintero, Bartomeu Balaguer, Toni Prats, Jaume Fuster, Climent Garau, Gustavo Peñalver, Llorenç Tous i Pere Orpí. De tots els actes de lliurament del premi n'hem volgut deixar constància en aquesta exposició.
Un altre aspecte important ha estat la col·laboració amb els Premis Ploma de Ferro que convoca l'Ajuntament des de l'any 1994.Durant anys la nostra aportació va consistir en la tasca de la publicació de les obres guanyadores; actualment ajudam a subvencionar econòmicament els premis.
L'aventura de l'edició de Cap Vermell digital començà l'any 2007; és una posada al dia del fet informatiu, cosa en la qual hem estat pioners entre les revistes de premsa forana. Actualment registram una mitjana de més de 1200 entrades diàries; això vol dir que s'ha ampliat moltíssim la xarxa de lectors i de col·laboradors; una gran passa en la democratització de la informació local i en participació ciutadana.
Immersos dins aquesta revolució tecnològica, no ens hem oblidat de l'edició en paper. Els darrers set anys hem tret un anuari on recollim les notícies, articles i activitats culturals més destacades de l'any.
Aquest resum el trobareu ampliat en l'exposició. Recordau que volem comptar amb la vostra imprescindible ajuda i col·laboració i us animam a participar amb Cap Vermell com fins ara. I per molts d'anys!.