Alguns  solars del nostre municipi s'han convertit en petits abocadors incontrolats de fems i escombraries.

Image

   Una de les preocupacions recurrents dels nostres governants, des de fa unes quantes legislatures ( i aquí no hi ha color polític), és la neteja viària i la gestió dels fems. De cada vegada s’inverteix més en la neteja, i el poble  no acaba d’estar mai net com cal. Com pot ser que, si hi abocam més recursos econòmics, materials i humans, els resultats no siguin els desitjables? Crec que, senzillament, manca una autèntica educació ciutadana, o per dir-ho amb altres paraules, la gent no s’estima el seu poble. Deia un visitant, d’aquests que fa anys que vénen, que el nostre poble devia ser dels que tenen les cases més netes i els carrers més bruts. Potser aquesta afirmació no sigui del tot certa, però si no som els que més... no s’hi deu fer massa enfora.
   Ara entrarà en vigor un nou plec de condicions per a la neteja viària, que entre d’altres coses incrementarà freqüències, personal i control. També augmentarà la despesa, és clar, però tindrem les vies públics netes? Ho dubt. Som del que creuen que és més efectiu embrutar menys que netejar més.
    Hi ha alguns aspectes que es poden comentar, però per no fer llarg (ja hi tornaré un altra vegada) em centraré en un: els solars.
    Hi ha una normativa que obliga a tenir els solars nets, però una passejada pel poble evidencia que n’hi ha que són autèntics femers. És només culpa del propietari? Crec que no sempre.  Molts dels solars bruts estan vallats i així i tot la gent hi tira brutor. És culpa de les autoritats? Crec que no tota (en part, i indirectament, sí). Què es pot fer? D’entrada, netejar-los, vigilar més i sancionar de forma exemplar els que empren els carrers, voravies, boscos i solars com a femers. Per mi, el vertader responsable és l’incívic que tira la brutor a cal veïnat. No parlam únicament de papers, llaunes o bosses; hi hem d’afegir escombraries, aparells inutilitzats o fins i tot vehicles.
   Una anècdota. Fa un parell d’anys un veïnat va fer obra a ca seva i els treballadors començaren a tirar les escombraries al nostre solar. En cridar-los l’atenció, tot d’una varen recollir el que havien tirat i demanaren disculpes, excusant-se que no sabien que estava habitat. Jo encara no entenc com se’ls va ocórrer fer-ho, però crec que deu ser molt comú. La diferència entre una cosa ben feta i una de mal feta és que no em trobin en la malifeta.
    Vull animar als zeladors de medi ambient que facin una volta i mirin els solars de prop de les obres que estan en marxa, per les urbanitzacions o pels nuclis urbans de Cala  Rajada i de Capdepera. En trobaran més d’un ple de brutor.
    El de la fotografia és el solar de davant de la casa “Orient”, en el carrer Arquitecte Alomar. Ja ho he dit, n’hi ha molts més