No trobeu que el sistema té massa ganduls a sou, amb grans noms, que no solucionen els petits problemes dels ciutadans anònims?

Estimadíssima Tia:

El proper 25 de maig sereu l’estrella de la festa, no és així? Ja esteu preparada per a la vostra re-coronació? Vull dir si ja heu tocat la cresta a aquells qui es creuen que han de manar més que Vós i a aquells altres que no respecten res del clan familiar...

Sí, Tia, la vostra és la festa d’una coronació reiterada. Tothom parla en nom vostre; tothom proclama les vostres excel·lències; alguns s’atreveixen a parlar de la vostra vellesa! Sí, vellesa amb “V”! Quina poca solta, citar la vostra edat en públic... Suposo que heu d’aparentar que no sabeu res, fer-vos de pregar i totes aquestes representacions teatrals obligatòries del moment per salvaguardar el bon nom. No és així? És clar, no queda més remei si volem mantenir els lligams del clan familiar. El que no sabem molts de nosaltres és què votarem realment: tinc la sensació que el vostre nom es fa servir per als interessos particulars de molts dels qui es presenten.

Hem de votar una altra troika que farà i desfarà seguint els mandats de ningú sap qui? Hem de votar aquests famosos homes de negre que, segons es parla, es passegen pels clans familiars dient-los què han de fer i com, mentre altres neguen haver-los rebut ni acollit a casa seva? O potser hem de votar un sistema bancari que publica els seus ingents guanys anuals i que, quan les coses no li van tan bé, plora i es queixa, per acabar rebent rescats financers que no es poden ni comptar de tan elevats? Potser podríem votar per una unió forta enfront de les aberracions contra el Planeta, incloent-hi els humans i altres espècies animals i vegetals, i els recursos naturals... o creieu que és millor votar per una unió que treu pit amb molta força quan ha de pronunciar amenaces, però que només actua contra els qui tenen quatre estalvis per treure’ls i deixar-los desnonats?

Votarem, Tia, per una democràcia global? Votarem per una organització que sigui per damunt dels països i no faci el ridícul com l’Organització de les Nacions Unides, que no pot aturar una guerra civil, o votarem  a favor de la unió d’indústries i fabricants d’armament?

Votarem per aconseguir millorar tots junts en educació i en investigació, o votarem que cada partit faci i desfaci el que li doni la gana promovent que els joves tinguin cada vegada menys coneixement i molestin menys als qui governen? Votarem titulitis o votarem aprenentatge i coneixement? Votarem per haver de fer cursos i més cursos, per acreditar amb titulacions el fet d’estar aparentment capacitats, o votarem per fer, aprendre, conèixer i ensenyar els coneixements adquirits? Votarem per protegir amb patents els avenços de la medicina, o votarem per promoure una població sana en tots els sentits? És clar que, per això de sana, primer ens hauríem de posar d’acord en la definició, no sigui que surti algun altre crack d’aquells que volen una raça pura...

Votarem per cossos de policia que lluitin contra les injustícies socials, o per grups armats al servei dels governants? Votarem per promoure la unió democràtica, o per les decisions unilaterals i les cruels animalades d’alguns partits polítics en defensar els grups econòmics més poderosos?

Votarem per tenir una Constitució única que permeti als més dèbils mantenir els seus drets? Realment, això entra en els plans electorals del sistema, Tia? Votarem que a la Constitució, allà on posa que tothom té dret a una vivenda digna, es castigui als qui promouen l’especulació del sòl mentre quedi una persona desnonada? Votarem contra les corrupteles del sistema, o votarem per mantenir un sistema que segueixi donant força als més forts i promovent la força i el poder com elements primordials d’heroïcitat?

Vós Tia, què creieu que votarem?

Per què no canviem el sistema de votacions? Per què no li concedim una oportunitat als més febles? Per què seguirem donant més força als més forts?

Per quin motiu, Tia, alguns grups que demostren clarament la seva tendència xenòfoba, van creixent i accedeixen a aquestes eleccions, quan tots tenim en ment el que va passar encara no fa ni cent anys? No som capaços de trobar un mètode que, sent respectuosos, permeti definir un sistema social equilibrat i rigorós al mateix temps? No està preparada la humanitat, encara, per viure en pau? Vos, Tia, que heu vist néixer i morir tants familiars vostres, que heu tingut l’oportunitat de xerrar amb tanta gent humil i intel·ligent, sàvia i pacífica, encara no esteu preparada per apadrinar un sistema millor?

Per què, Tia, per què?

No em digueu que és per la necessitat de sentir-vos estimada i important, perquè no m’ho crec. No vull creure-ho. Hi ha centenars de milers de persones que viuen sense necessitat de ser més que els altres. Fan feina i tornen a casa amb les seves famílies sense afany de protagonisme. Aporten a la comunitat el que la comunitat els demana. Lluiten en silenci per no destorbar. Fan la seva vida anònimament, amb els amics, coneguts i familiars. El sistema els escanya i segueixen fent feina, doncs la subsistència de llurs famílies és el més important per a totes aquestes persones anònimes.

Ara ens diran que hem d’anar a votar i... anirem a votar? Anirem a votar, Tia? Però què hem de votar: un botxí que acabi de rematar-nos per què la comunitat i els poderosos es quedin el que no s’han sabut guanyar fent feina, el que no els pertoca? És això el que hem de votar: un altre botxí?

No trobeu que ja n’hi ha prou, de mentides, Tia? No trobeu que el sistema té massa ganduls a sou, amb grans noms, que no solucionen els petits problemes dels ciutadans anònims?

De vegades penso si no us heu acomodat massa en el càrrec de Miss Europa. A la vostra edat, sense voler faltar-vos el respecte, hauríeu de mirar-vos menys la corona i l’estètica aparent, i posar les coses clares damunt la taula. Si els homes de negre no funcionen poseu dones de verd i que carreguin contra tots aquells qui no han acomplert les seves promeses electorals. Elimineu la troika i feu que les Constitucions es converteixin en una Constitució de Drets Humans Bàsics i Fonamentals per a tots, i si algun clan vol establir clàusules particulars, assegureu-vos que mai puguin atemptar contra els drets anteriors. Feu que els ciutadans fem pinya i no permeteu que grups salvatges violentin la pau i l’harmonia dels pobles. Si ho feu, veureu com la tendència serà l’eliminació de fronteres. Per què l’educació, la salut, la cultura, la capacitat de supervivència, la pau, són com la música: si toques a una banda d’una frontera segur que també sona a l’altre.

Us sona Pau Casals? Hi ha molts altres exemples de músics que lluiten o lluitaren per la pau... No us sembla que és un bon moment per tornar escoltar “El cant dels ocells” a l’ONU?

Gràcies Tia, no fa falta que em respongueu totes aquestes preguntes per carta. Perquè votarem. Però cuidarem molt a qui votarem i, molt especialment a qui no votarem.

Que tingueu una bona coronació de Miss Europa!