"Aquest divendres dia 11 d'abril, al Centre Cap vermell, a les 19h es presenta Més per Capdepera, una convidada a participar en l'organització d'una plataforma d'activisme polític."









A hores d'ara, després de 2 anys i mig de legislatura, el govern autonòmic i nacional ja han demostrat de sobres el que poden oferir a la ciutadania. L'any 2012 fou el de la indignació per l'incompliment de les promeses electorals, les retallades pressupostàries, l'aplicació de mesures d'austeritat que, amb més o menys intensitat, han empobrit la majoria de la ciutadania i a molts els ha deixat sense feina. El 2013 havia de ser el de l'aplicació de les mesures legislatives per posar els fonaments de la recuperació: la reforma laboral, el retoc a les pensions, mesures de fiscalitat i la presentació de dos projectes estrella: la nova Llei d'Educació i la de l'Avortament, que han mobilitzat la ciutadania per ser considerats uns despropòsits. La desconfiança en les mesures preses, en els contradictoris missatges que ens envien i en la prepotència dels governants ens han portat al descrèdit de la política.

Molts són els símptomes d'esgotament que presenta l'actual legislatura a nivell de política nacional i autonòmica. El bipartidisme, la clàssica divisió entre dretes i esquerres, fa aigües. Ja no hi ha grans líders, com ho foren en el seu dia Adolfo Suárez o Felipe González. Els grans partits han perdut arrelament, desdicant-se a autopromocionar-se i a intervenir dins qualsevol àmbit de l'administració. Les xarxes clientel·lars i les grans empreses aconsegueixen imposar mesures per defensar els seus interessos.

Aquest esgotament de la vida política també el patim a nivell local. La dimissó, en dos anys i mig, de 6 regidors de l'equip de govern, n'és una prova. L'activitat política és dura i esgota, per la qual cosa no es poden confeccionar llistes electorals a partir d'individualitats que arrosseguen més o manco gent i que normalment són oportunistes. Les llistes haurien de servir per formar equips, acumulant experiència i cohesió. No ha estat aquest el nostre cas.

Mentre la política navega dins el descrèdit ens envien missatges que anam en la bona direcció i que apareixen símptomes de recuperació. Al meu entendre, el fet de liderar a nivell europeu els índexos d'atur, de pobresa infantil, de corrupció i de pèrdua de benestar, indicadors que quantifiquen la crisi que patim també manifesten clarament una mala administració.

Cal cercar alternatives en el camp del pensament i de la política i promoure canvis socials. Tan sols la tossuderia de la majoria de la població pot tòrcer el rumb actual. Recuperem l'alè i la confiança. Aquest és el sentit de la convidada a participar a Més per Capdepera.

PEP TERRASSA