Avui continuarem on ho deixàrem, a l'aprofitament de la massa forestal.
L'altre dia venia una entrevista molt interessant en un diari local a una Enginyera Tècnica Forestal que apostava pel desenvolupament d'aquest mercat, a on es podria aconseguir aprofitar els recursos naturals més propers, amb tot el que suposaria d'estalvi d'emissions atmosfèriques, i benefici pel medi i l'entorn. També es pot tenir en compte l'activació econòmica que suposaria desenvolupar i donar impuls a l'economia local, i millorar la cohesió social.
Segons dades de l'esmentada Enginyera, podriem està parlant d'una creació d'aproximadament 130 llocs de feina per cada 10.000 habitants; una xifra a considerar.
A mi particularment, m'agradaria que de cada dia es fessin plantejaments alternatives o opcions d'aquest caire, per poder insuflar ànims i esperances a tantes famílies i tanta gent que no veu futur.
L'únic futur que ens plantegen és més austeritat, més reduccions, però un troba a faltar als diaris més propostes d’estímul a la creació de llocs de feina o de reconversió de professions...
Per altra banda, ja tenim l'arribada dels primers camions carregats de CSR a la Planta de Tractament de Residus de Son Reus, i el primer que em va sobtar va ser veure, a les fotografies, que els camions que arribaven són camions d’una empresa puntera en gestió de residus a Catalunya. Això, a primera vista, ja em planteja una sèrie d'interrogants: no s'havia dit que aquesta arribada de fems generaria feina als nostres transportistes? Doncs no, m'imagín que per qüestions de logística és molt més adient fer els viatges amb recursos des de la regió d'on procedeix la matèria primera; això per la part que correspon a qui ha pres la decisió: el Consell Insular de Mallorca.
Però, a l'altra banda, tenim els partits de l'oposició que segueixen amb una actitud teba, i alarmista.
No cal recordar, que els diferents partits de l'arc parlamentari del Govern Balear han tengut, en moments puntuals, possibilitats de modificar el Pla Director de Residus que, com ja vaig esmentar a l'anterior article, està fet d'una manera deficient, draconiana, i on l'unic que mai hi perdrà és el concessionari.
Malauradament, qui més hi perd, com sempre, són els d'abaix, els Ajuntaments, i directament els seus ciutadans, empresaris, comerciants, restauradors...
Repetesc, el disseny del Pla Director es va fer de dalt cap abaix, quan la lògica ens diu que s'havia d'haver fet d'abaix cap a dalt.
Tomeu Alzina Cuní