PREMIS 31 DE DESEMBRE 2010



L'acte d'esntrega dels premis 31 de Desembre 2010, serà al Teatre d'Artà



  Avui matí, el president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, ha presentat públicament els premiats de la 25ena edició dels Premis 31 de Desembre. Jaume Mateu ha estat acompanyat d'alguns dels premiats: Carles Molinet (Fundació Teatre del Mar), Miquel Brunet (en representació d'Aires Formenterencs), Vicent Marí Tur, Gabriel Fiol Gomila, Antoni Gorrias i Biel Bauçà i Martí March (Premi de narrativa infantil i juvenil Guillem Cifre de Colonya).
 

PREMI FRANCESC DE BORJA MOLL,
que distingeix una entitat que s’hagi destacat a les Illes Balears per la seva dedicació a la normalització de la llengua, la cultura o la identitat nacional
a la FUNDACIÓ TEATRE DEL MAR
Per la promoció, producció, programació i difusió d’espectacles teatrals dirigits a un públic majoritari. També es vol reconèixer la seva vocació teatral pública desplegada des de la iniciativa privada. I també el foment del coneixement i difusió de les arts de l’espectacle que porta a terme tant a les Illes Balears i Pitiüses com a fora, especialment en els altres territoris de parla catalana. Amb aquesta distinció, el Jurat vol  reconèixer el treball esforçat de les companyies i grups teatrals del país que tant han fet i fan pel prestigi i la difusió de la nostra cultura.


PREMI JOSEP M. LLOMPART,
que distingeix una persona que s’hagi distingit a les Illes Balears per la seva dedicació a la normalització de la llengua, la cultura o la identitat nacional
a GUILLEM LÓPEZ CASASNOVAS
El seu rigor en les investigacions sobre economia, en concret sobre la mesura de l’eficàcia en el sector públic, la revisió del paper del sector públic en general i de l’àmbit sanitari en particular, i en el finançament i les balances fiscals de les Hisendes Territorials. S’han valorat especialment els seus estudis i la posterior divulgació del Dèficit Fiscal de Catalunya amb l’Estat, i la seva inequívoca defensa de la nostra identitat.


PREMI EMILI DARDER,
que distingeix una iniciativa o experiència en el camp de l’educació, l’ensenyament o el lleure, d’una manera especial en el camp de les que tendeixen a la normalització del català com a llengua vehicular de l’aprenentatge, la renovació pedagògica o l’educació mediambiental a BALTASAR BIBILONI I LLABRÉS
Per la seva obra extensa, de qualitat i de prestigi en l’àmbit de la música, preferentment coral. Una dedicació exemplar que ha dut a terme des de la direcció, la pedagogia i la composició que ajunta i harmonitza la creativitat, la recerca i l’animació de projectes col•lectius. Una tasca exigent que inclou amb naturalitat la dignificació de la llengua catalana com a instrument i contingut expressiu del cant. Es vol destacar, també, el seu treball pedagògic amb docents i per a docents.



PREMI BARTOMEU OLIVER,
que reconeix una activitat cívica (de dinamització cultural, de recuperació lingüística, de revalorització de la cultura popular, etc.) desplegada en un determinat àmbit territorial o social al grup de música AIRES FORMENTERENCS
Per la seva contribució a la recuperació del folklore popular pitiús des de fa vint-i-un anys. S’ha pres en consideració les arrels mediterrànies de la seva música i que la seva base instrumental, musical i literària parteixi de la tradició de les Pitiüses. Així, és habitual que en les seves composicions es fonguin instruments tradicionals amb altres de més moderns per donar forma personal a la seva manera de cantar la mar, la sal, la terra i la gent de Formentera.


PREMI MIQUEL DELS SANTS OLIVER,
que distingeix un treball escrit, editat durant l’any de la convocatòria, que prengui el passat o el present de les Illes Balears com a camp d’investigació o objecte d’estudi al llibre DONES DE PAGESA: ELS TREBALLS I ELS DIES de Vicent Marí Tur, Botja. Un recull d’entrevistes a 66 dones d’Eivissa que encara vesteixen de pagesa. A través de la paraula es reflecteixen els treballs i els dies d’aquestes dones del camp eivissenc que han mantingut i vesteixen la indumentària tradicional de l’illa pitiüsa major. Acompanyen el text les fotografies de les protagonistes i del seu entorn familiar per tal d’acabar de fer el seu retrat precís.


PREMI BARTOMEU ROSSELLÓ-PÒRCEL,
que reconeix una persona o col•lectiu jove que hagi excel•lit en el camp de l’animació cultural, de la investigació (artística, humanística o científica) o de la creaci a LLUCIA RAMIS I LALOUX periodista i escriptora. Col•labora en diversos mitjans de comunicació. Va debutar en el camp de la narrativa el 2008 amb la novel•la Coses que passen a Barcelona quan tens 30 anys. Enguany ha guanyat el Premi Josep Pla amb la seva segona novel•la, Egosurfing. Ha participat en els reculls col•lectius Odio Barcelona (2008) i Matar en Barcelona (2009). A més, és contertuliana televisiva i dirigeix el programa de llibres d’IB3 Televisió Això no és Islàndia.