EU - Els Verds de Capdepera posa en coneixement de la Conselleria de Medi Ambient el mal estat en que es troben les obres de clausura de l’abocador de Son Barbassa.

     

Sol•liciten que, de manera urgent, el servei de qualitat ambiental realitzi una inspecció in situ.

   La formació d'Esquerra Unida- Els verds ja va denunciar al passat plenari que l’ajuntament de Capdepera havia invertit a prop d’un milió quatre-cents mil euros per segellar i recuperar ambientalment la zona de l’antic abocador sense cap control cap a l’empresa que realitzava les obres. Aquests fets els considerem molt greus ja que a dia d’avui diferents capes dels talussos ja han caigut i han deixat a la vista gran quantitat d’escombreries suposadament procedents d’altres obres municipals.



   Des de la formació hem exigit a l’ajuntament que realitzi una auditoria de les obres i obligui a l’empresa constructora i a la DO a clausurar l’abocador d’acord amb la normativa que lis es d’aplicació.
   Després de dues setmanes d’haver denunciat els fets a l’ajuntament i aquest no hagi donat cap passa, EUEV hem posat en coneixement de la Conselleria de Medi Ambient descrivint tant l’estat en que es troba l’abocador “suposadament clausurat” com el procés que han seguit la contractació de les obres, la direcció d’obres, etc. 
    Hem de recordar que la Conselleria de Medi Ambient, mitjançant el servei de qualitat ambiental i residus es l’organisme competent per autoritzar la clausura d’abocadors i per considerar-los definitivament clausurats. 
    Per tot això, hem demanat a aquest organisme que realitzi una inspecció in situ (inspecció que l’hauria d’haver demanat l’ajuntament abans de recepcionar les obres) i revisi tota la documentació, per tal de comprovar si les obres de l’abocador de son Barbassa s’han realitzat d’acord amb el projecte aprovat, els condicionants de la Conselleria i tota la normativa ambiental existent al respecte. I el més important, si consideren que amb l’actuació que ha fet l’ajuntament l’abocador compleix els requisits per considerar-lo definitivament clausurat.



    Les regidores afirmem que el procediment per aconseguir l’autorització de les obres de clausura i l’aprovació del projecte per part de la Comissió Balear de Medi Ambient i la Conselleria va ser molt llarg i que si durant el transcurs de les obres es van fer modificacions aquestes haurien d’estar aprovades per aquests organismes que son els competents en aquesta matèria.
   Vist que no ha hagut cap control de les obres, que s’han tudat molts de diners, que la capa de coberta de sòl està plena d’escombreries i restes d’obra, que les obres no s’han fet complint la normativa al respecte ni el projecte, que s’han recepcionat les obres sense que Medi Ambient fes la inspecció obligatòria per determinar si l’abocador estava ben clausurat i que tot això posa en perill la subvenció per d’un 95% del cost total de les obres;  el sr. Batle de Capdepera ja hauria d’haver cesat a la regidora de Medi Ambient Pilar Gasull per la seva absoluta incompetència i manca de dedicació.
   Per més informació podeu contactar amb Maria Orts. 

Dijous, 21 d’octubre de 2010





Denúnica presentada davant a Conselleria de Medi Ambient per  ESQUERRA UNIDA- ELS VERDS DE CAPDEPERA

MARIA ORTS RODRIGUEZ, com a regidora i portaveu del grup municipal d’Esquerra Unida - Els Verds de Capdepera,

EXPÒS

Que
l'Ajuntament de Capdepera dia 19 d'agost de 2008 va remetre a la Conselleria de Medi Ambient el projecte relatiu a “l'adequació i segellament de l'abocador de RSU de Son Barbassa”, per tal de rebre l'oportuna autorització per al segellament d'aquest.

Que
dia 3 de febrer de 2009 el projecte va rebre dictamen favorable de la Comissió Balear de Medi Ambient.

Que
tant el projecte com l'informe descriptiu de data 5 de novembre que elaborà el Sr. José Luís Fernández Pellicer, tècnic de la comissió balear de Medi ambient, fan una descripció molt clara de les actuacions previstes i que son:
1. La impermeabilització que consta de les següents capes (des del nivell superficial):
  Coberta de sòl (terra vegetal) de 0.3m de gruix
  Capa drenant amb làmina de geodren (gruix mínim de 0.5)
  Làmina de geotextil (de 500g/m2  de gramatge)
  Lamina de PEAD (impermeabilitzadora de 2mm)
  Làmina de geotextil ( de 500g/m2  de gramatge)
  Capa de regulació de residus
2. Creació d'una xarxa de pluvials per recollir les aigües d'escorrentia
3. Una xarxa de lixiviats mitjançant dos eixos amb rases, de 1.50m de profunditat i amb grava natural per recollir les aigües filtrades per la capa drenant i conduir-les fins a la bassa de lixiviats.
4. Control i eliminació dels gasos mitjançant un sistema mixt de drenatge horitzontal i vertical.

Que
dia 13 de març de 2009 la DG de Qualitat Ambiental, com autoritat competent i d'acord amb el RD 1481/2001, autoritzà a l'Ajuntament de Capdepera a clausurar, segellar i restaurar l'abocador de Son Barbassa d’acord amb el projecte i amb una sèrie de condicionants.

Que
d'acord amb el segon apartat de l'art.14.1 del RD 1481/2001, l’abocador just es podrà considerar definitivament clausurat després de que el servei de qualitat ambiental de la Conselleria de Medi Ambient hagi realitzat una inspecció final de comprovació in situ, avaluat tots els informes que pogués sol•licitar i comunicat a l'ajuntament l'aprovació de la clausura efectuada.

Que
l'ajuntament de Capdepera dia 31 de juliol de 2009 va adjudicar de manera definitiva l'execució de les obres  de segellament de l'abocador a l'empresa COEXA S.A. Per un pressupost de 1.382.988'90€ quan el preu de licitació era de 2.044.455'91€.

Que
el 27/08/2009 s'aixeca l'acta de replanteig amb presencia de l'arquitecte i l'aparellador municipals que son designats com a responsables del seguiment de les obres sense ser competents en la matèria, pel que posteriorment presenten la seva renuncia.

Que
fins dia 16 de febrer de 2010 no s'adjudica definitivament el contracte de Direcció d'Obres a l'enginyer Pere Ventayol. Per tant, les obres transcorren sense cap tipus de vigilància ni control per part de l'ajuntament durant gran part de la seva execució.

Que
dia 30 de juliol l'ajuntament de Capdepera recepciona les obres i les dona per acabades i ben realitzades sense haver sol•licitat prèviament la inspecció final de comprovació al servei de Qualitat Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient.

Que
dia 2 d'octubre jo mateixa vaig realitzar una visita a les obres acabades (s’adjunten fotografies), i vaig poder comprovar que la major part dels talussos de l'abocador estan en despreniment o s’han enfonsat.

Que
la capa de coberta de sòl s'ha desprès dels talussos, que la terra vegetal està mesclada amb escombraries, restes d'obra, pedres... i que d'aquesta terra ha tornat rebrotat la mateixa planta (espècie invasora) que havia colonitzat l'abocador després del seu tancament.

Que
davall de la terra el que ha aparegut no es (o almenys això creiem pel seu aspecte de plàstic dur) la capa de drenatge geodren sinó directament la làmina impermeabilitzadora de polietilè d'alta densitat (PEAD) que hauria d'estar a més fondària.

Que
a dia d'avui ja s'ha romput també la làmina impermeabilitzadora de PEAD deixant al descobert la malla blanca de geotextil que hi ha davall.

Que
es lògic que la terra i les pedres amb la pluja i sense cap arrel que subjecti la coberta de sòl cagui, més encara si la capa que hi ha davall no es drenant.

Que
es incomprensible que a moltes zones de l’abocador la làmina de PEAD s'hagi romput i caigut, ja que si estigues instal•lada tal i com regula la norma UNE 104 425-01 de materials sintètics i sistemes de impermeabilització d'abocadors de residus amb làmines de polietilé d'alta densitat (PEAD) no hauria de succeir.

Que
per tal d'assegurar l’aïllament de l'abocador dels agents atmosfèrics externs i evitar possibles contaminacions de subsòl el protocol de col•locació de la làmina de PEAD s'ha de complir i per tant les làmines han d'estar degudament soldades entre si, i s'han de complir les condicions d'anclatge i fixació d'aquestes membranes per evitar la seva caiguda.

Que
ni a l'expedient d'obres ni juntament amb les certificacions d'obres consta cap informe de seguiment de les obres de la direcció d'obres, ni cap proposta de modificació  puntual del projecte en el transcurs de les obres, ni cap rectificació de mides ni de partides del projecte original.

Que l'ajuntament de Capdepera ha de presentar abans de la data d'aprovació de la clausura de l'abocador un pla de vigilància i Control Ambiental que haurà de complir durant 30 anys.

Per tot l'exposat,

SOL•LICITO
    Que el servei de Qualitat Ambiental, adscrit a la DG de Canvi Climàtic i Educació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient, com autoritat competent en matèria de qualitat ambiental i residus, realitzi la inspecció final de comprovació in situ per tal de saber si les obres d'adequació i segellat de l'abocador de Son Barbassa compleixen els requisits per considerar l’abocador definitivament clausurat i si aquestes s'han realitzat d'acord amb el projecte autoritzat i la normativa establerta al respecte.

Dimecres, 20 d'octubre de 2010

Maria Orts Rodríguez
Regidora EUEV de Capdepera

A/A DEL SR. DIRECTOR GENERAL DE CANVI CLIMÀTIC I EDUCACIÓ AMBIENTAL