Les Illes Balears s’adhereixen a la declaració “El Vi, nutrició i salut” 




















   La Conselleria d’Agricultura i Pesca del Govern de Les Illes Balears i  el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Binissalem s’han adherit, mitjançant la signatura de la declaració “Vi, Nutrició i Salut”,  a la iniciativa que promou la Fundación para la investigación del vino y la nutrición (FIVIN). La declaració es promou a tot l’estat espanyol amb l’objectiu  de donar a conèixer el sector vitivinícola com a part de la cultura i la tradició.



   La consellera d’Agricultura i Pesca, Mercè Amer, ha signat la declaració conjuntament amb el president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Binissalem, Pere Calafat, i amb el Secretari General de FIVIN, Domingo Valiente. Aquesta iniciativa s’emmarca en la línia de treball del Programa Europeu “Wine In Moderation”,  que pretén fer créixer la consciència sobre la responsabilitat en el consum de vi, amb l’objectiu de fomentar unes pautes correctes de consum moderat i mentalitzar a la població de la importància d’una alimentació sana i equilibrada. 
   La consellera Amer ha donat l’enhorabona a la iniciativa de FIVIN, per “l’empenta en la dinamització del sector vitivinícola”. Així mateix ha destacat bona feina de la DO Binissalem  “en la línia de la investigació, de la formació, de la recerca perquè les bodegues de la DO tinguin, dia a dia, un prestigi més reconegut tant dins com a fora de Mallorca.” 
   La consellera d’Agricultura i Pesca, ha assenyalat “el progrés de la viticultura en les darreres dècades que l’ha convertit en un dels sectors agrícoles més dinàmics de les Illes”.  Amer ha recordat que el vi “no només és saludable per a les persones, sinó que permet que les vinyes configurin un paisatge  i un efecte positiu sobre el medi ambient”. 
   De la seva banda, el president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Binissalem, Pere Calafat, en representació dels cellers i viticultors inscrits ha manifestat “el compromís decidit de les bodegues en la defensa i promoció del vi des d’una posició responsable”. Calafat ha afegit que la signatura de la declaració “Vi, nutrició i salut” és també “un compromís de cara a futures activitats per a la difusió del consum amb moderació del vi com a aliment saludable”.


   La Declaració “Vi, Nutrició i Salut” amb el lema “El Vi només es gaudeix amb moderació” recull els següents punts:
   1)El Vi és un aliment que forma part de la cultura tradicional dels països mediterranis. Els clàssics grecs presentaven la cultura del Vi com a característica dels pobles agricultors civilitzats.
   2)La Vinya configura un paisatge característic i perfectament integrat en el medi natural i té una importància capital en el manteniment del medi ambient, especialment en la protecció del sòl enfront dels processos erosius. La Vinya ofereix també un doble benefici mediambiental en la lluita contra el canvi climàtic: és font d’oxigen i absorbent dels gasos d’efecte hivernacle.
   3)El conreu de la Vinya i l’elaboració del Vi han generat a cada territori una arquitectura que ha configurat un paisatge, tant rural com urbà, singular. Tot un patrimoni a conservar i gaudir.
   4)Nombrosos estudis científics mostren que el consum moderat de Vi té efectes beneficiosos en la salut, fins i tot, recomanable en adults sans.
   5)Practicar l’abstinència en cas de malaltia, embaràs o trastorn psíquic i si es prenen fàrmacs o sedants és d’obligat compliment.
   6)Transmetre la cultura del Vi en l’entorn familiar i social de manera que s’aprengui a consumir-lo de manera moderada i responsable.
   7)Els encants del Vi es troben en els matisos cromàtics i en els aromes. Beure molt o beure de pressa disminueix el plaer de degustar-lo. Prendre’l a poc a poc permet assaborir-lo amb els cinc sentits.
   8)El Vi està fet per acompanyar els àpats, i el bon àpat, perquè l’acompanyi un bon Vi.
  9)El consum de Vi és un acte social. Cal compartir-lo per a poder gaudir de tota la seva complexitat.
  10)El Vi només es gaudeix amb moderació.
 

"El vi només es gaudeix amb moderació"

FIVIN (Fundación para la Investigación del Vino y la Nutrición)
Tel. 902.200.231     e-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.