"Zones madures" ,"interès turístic" ,"interès autonòmic"... o el que em passi pels "dellonsos"
El Consell de Govern aprova un nou decret-llei de mesures urgents, no urgents, per tal d'impulsar la inversió privada en la reconversió del sector hoteler. Una vegada més, la mateixa excusa, per permetre'ls més "privilegis" que ells en diuen "mesures especials".
El Conseller Delgado és molt aficionat a inventar-se "declaracions" per tal de permetre il·legalitats urbanístiques i amparar-les per llei a través de decrets-llei i altres iniciatives legislatives que tenen incidències greus sobre el model turístic (consolidant fòssils a primera línia via Llei del Turisme i permenten densificar-la encara amb majors alçades amb aquest nou decret) però sobretot, que afecten el model d'urbanisme i fins i tot d'ordenació del territori que ha de venir regulat per altres instruments i des d'un altre àmbit de competències que no són precisament les turístiques.
Malauradament la iniciativa de regular a la carta del sector hoteler no és nova i ja la vàrem haver de lamentar quan es va impulsar el que es va coneixer com a Decret-llei Nadal i que va veure's recollit i amparat per la Llei Barceló, tot això a la passada legislatura.
En aquell moment ja alertàvem dels precedents perillosos que aquella regulació a la carta - suposadament per afavorir la inversió privada en la reconversió del sector hoteler - podia representar. I l'actualitat no fa més que donar-nos la raó. Perquè això és un mai no acabar.
Es perd la perspectiva de model urbanístic vinculat a l'activitat turística que determinats instruments d'ordenació del territori ja derogats, com són els POOT (derogat per la nova Llei del Turisme), o en alguns casos, els propis planejaments municipals de municipis litorals, havíen intentat establir.
L'egocentrisme del sector hoteler
Les excepcionalitats al compliment de la norma es van consolidant i àmpliant per al sector hoteler, però la realitat és que les inversions no es fan. "Sembla que el sector hoteler mai en te prou per sentir-se "motivat" per escometre les inversions que, via reconversió i rehabilitació, podríen crear llocs de feina sense destruir territori." afirma Margalida Ramis, portaveu del GOB.
Aquest sector, el turístic, i concretament l'hoteler, com a sector cabdal dins de l'economia, hauria d'haver impulsat des de fa temps i de manera estratègica un pla de modernització i millora gradual en el temps. Margalida Ramis diu que ara, "Aquest sector s'aprofita de la situació econòmica actual per exigir al Govern "privilegis" al marge de la legalitat, com l'increment d'alçades amb l'excusa de la millora de categoria."
Pel GOB, altres sectors, que es troben en situació de crisi a Balears, per motius no tan cojunturals sinó més aviat, per motius estructurals (manca de suport institucional a la diversificació econòmica) poden exigir, amb els mateixos drets, que el govern permeti mitjançant llei, que ells també puguin actuar al marge de les normatives urbanístiques i que regulen el sector, amb l'excusa de dinamitzar el seu sector econòmic.
---