"...si es vol mirar al futur s'ha de fer pensant quines són les noves tendències i, finalment, saber readaptar-se per a ubicar-se en bona posició respecte als competidors"
Benvolguts,
Després d'haver llegit el llarg article del cala-rajader primer voldria felicitar-lo per l'escrit, especialment per la seva preocupació pel turisme en general i el de Cala Rajada en particular. Podem qualificar de fantàstic l'anàlisi que es fa de la problemàtica del turisme i de la quantitat de punts que toca i que són factors determinants que expliquen la situació actual, la tendència futura i possibilitats de sortida. Tot i això, m'agradaria fer un parell de matisos, sense ànim de corregir-lo o amb ànim de pressuposar que tinc la raó.
Diversos punts per tractar:
1. Si se'm permet l'adjectiu, m'atreveixo a dir que la situació què descriu és quasi caòtica i tampoc hem de ser catastrofistes. Hem de recordar que el turisme de sol i platja, inclòs quant aquest s'ha massificat, sempre ha funcionat i encara avui en dia funciona, malgrat la crisi. És un producte que es ven mundialment i que ha de ser i seguirà essent el nostre producte turístic principal. Per tant, per a què realitzar esforços per a canviar el model?. Tal vegada no és un problema de model turístic, sinó que és una problema de forma del model turístic. La creació de nous productes turístics (parc natural, cultural, etc..) és necessària però fer-ho pensant de substituir la principal és viure una mica d'esquena a la realitat i ser una mica ingenus. El teixit empresarial, els fluxes econòmics i les demandes turístiques marquen la línia a seguir i anar-hi en contra seria malgastar excessius recursos financers amb dubtosos resultats. Ja s'han fet actuacions de diversificació del producte turístics al respecte, però hem de ser conscients que aquests productes es fan i es venen pensant que es tracta de productes complementaris al principal, el sol i platja, ja que així ofereixen més alternatives a l'experiència del turista i enriqueixen encara més la seva estada. Així com les piràmides d'Egipte són el principal producte estrella d'aquell país, però no l'únic, a les Balears no hem d'oblidar que el motiu principal de l'arribada de turistes és pel sol i les platges que tenim.
2. Un altra consideració és que molts, entre els que a vegades em puc incloure, tenim una certa tendència al localisme i a l'escrit he pogut entreveure un excés de localisme. Què vull dir? Tenim massa tendència a veure que les solucions parteixen d'allà on hi ha el problema, és a dir, creiem que el problema d'aquí només es pot solucionar aquí i des d'aquí. I, certament, cada vegada estic més convençut que estem equivocats. Pel que fa al turisme, si parlam amb pragmatisme ens adonarem que més que parlar de canvi de model turístic haurem de parlar de readaptació turística. Readaptar-se és més realista que canviar el model, no? I si els canvis no vénen provocats o impulsats des de les administracions nacionals i regionals, i els principals agents turístics comercials, poca cosa es poc fer des de l'àmbit més local, ja que està més que demostrat que lo local va a remolc del que es marca a nivell nacional o regional. És cert que es poden fer actuacions puntuals, però aquestes no ocasionen o provoquen els canvis.
Per això, personalment desconfio de la moda actual que tenen les polítiques locals en què molts problemes només s'arreglen a nivell local, ja que això és mentida. Davant les relacions comercials entre empreses, la promoció que es fa de la regió o les demandes existents, poca cosa poden fer els agents locals per a canviar aquestes tendències. El mercat marca la pauta i no crec que la crisi canviï res. Tornem a l'exemple d'Egipte: per molts d'esforços que hi hagi per posar en valor altres productes, la principal motivació de l'arribada de turistes en aquell país seguiran essent les piràmides, ja que és el que millor es ven. Les relacions comercials estan tan estructurades que no hi ha possibilitat de canviar. Qualsevol canvi pot ser nefast econòmicament.
3. Sincerament, i és una opinió personal, qualsevol mirada al passat pensant que era millor i que s'ha de lluitar per tornar a aquella situació és una pèrdua de temps o un esforç inútil. Perdonau que sigui tant conclusiu, però si es vol mirar al futur s'ha de fer pensant quines són les noves tendències i finalment, saber readaptar-se per a ubicar-se en bona posició respecte als competidors. I això no es fa localment, és fa a nivell nacional o regional. Un exemple, sense que estigui d'acord amb totes les actuacions que es preveien, és la remodelació de la platja de Palma. Malgrat les polèmiques, aquestes actuacions es preveuen necessàries per a renovar l'espai turístic i adaptar-lo a les noves tendències del turisme de sol i platja. Balears no pot ni podrà competir en preu respecte a països del Mediterrani Oriental, per això s'han d'oferir espais i infraestructures hoteleres renovades i amb qualitat. I això no s'aconsegueix localment. D'aquí la importància que la rehabilitació de la platja de Palma tingui èxit i calma social, ja que es podrien reproduir actuacions o casos similars a altres espais turístics de Balears. La fórmula és complexa, però és el camí a seguir.
4. Senyor cala-rajader, ens agradi o no, els touroperadors i la resta d'agents turístics, no els podem fer desaparèixer del mapa i cal que en comptes de continuar assenyalant-los amb el dit com als principals elements que provoquen el tipus de turisme de baixa qualitat què tenim, s'ha de canviar la tendència perquè puguin formar part del procés readaptatiu del turisme de sol i platja de Balears, no només de Cala Rajada. Ens agradi o no, formen part del procés de venda dels productes turístics i seguir acusant-los no serveix de res, malgrat siguin certes les acusacions que reben.
5. Vostè posa un exemple que un turista quan ve amb els amics tria Cala Rajada, i quan ve amb la família va a Santanyí. D'acord, però personalment li podria posar casos de persones que vénen amb la família i que són fidels turistes de Cala Rajada des de fa anys. Vénc a dir que hi ha de tot i que tampoc hem de particularitzar en excés.
Vull recordar que estic d'acord amb el fons de l'article i molts de punts que toca el senyor cala-rajader, però considerava que moltes coses que ha exposat es poden matisar i en unes altres no cal caure en tant de “dramatisme” i cercar solucions ingènues a la situació turística actual. I aquí em vull aturar.
A. Fuster
Geògraf
Fotos d'axru