El passat dia 1 de juliol vaig esser convidat a una tertúlia a Radio Capdepera per parlar de cap on anam o hauríem d’anar en aquest municipi: turisme, agricultura...? Tot aquest debat venia com a fruit de les converses nascudes en el fòrum de l’Agenda 21.

 

            A la tertúlia es va xerrar poc però de moltes coses i no sempre centrades en el tema anunciat. Durant un moment de la tertúlia, un dels convidats em va fer uns comentaris, per no dir unes acusacions, a les quals, per un tema de temps i d'estar fora del tema de debat, no vaig tenir l’oportunitat de comentar ni opinar en la justa mesura en la qual es varen realitzà.

            El convidat en qüestió va comentar que quan una sèrie de consellers del Govern Balear i membres del consistori municipal, entre ells el batlle, anunciaren en el 2009 el projecte de regeneració de cala Agulla amb l’extracció d’arena de davant cala Lliteres, tot això amb finançament del govern central, cap hoteler o empresari de la zona va fer cap comunicat queixant-se de la il·legalitat del projecte ni de la indecència que això ho pagués el govern central.

            El meu intent de resposta, abans que la moderadora ens anunciés la conclusió de la tertúlia, va esser que els hotelers no som coneixedors de totes les lleis i que en particular no creia que cap empresari pensés que un projecte anunciat per un govern fos il·legal. A lo que se me va replicar demanant-me si coneixia el Decret Nadal, com si això fos una demostració que sí estam al dia de totes les lleis. Doncs no, això no és cap demostració que estigui o estiguem al dia de totes les lleis, decrets, etc. que tenim. Evidentment, tothom, hoteler o no, ha sentit xerrar del Decret Nadal, fa molt de mesos que tots els mitjans de comunicació en fan menció, per tant quasi és impossible no haver-lo, almenys, sentit anomenar.

            Amb respecte a la il·legalitat del projecte, crec que no és al sector empresarial o als ciutadans a qui els han de recriminar tal fet, sinó als polítics que invertiren els nostres doblers en fer-lo. Doblers que, sincerament i al marge de criteris polítics i de funcionaments absurds del nostre sistema, no me pareix aberrant que l’execució fos a càrrec de l'Estat central, més bé, me pareixeria justícia històrica.

Respecte al Decret Nadal, com vaig dir, l'he sentit anomenar i comentaris d'un i de l'altre, sobre el que implica. Pel que jo sé, el Decret Nadal pretén agilitzar burocràcia a l’hora de fer millores als establiments hotelers, millores que en moltes ocasions es demoren a tenir els permisos pertinents per temes d’interpretació de lleis, per l’antiguitat dels edificis que tenen incompatibilitats amb les noves lleis, per molt de motius absurds fora de tot sentit comú, però que en els temps que corren, cap funcionari es vol comprometre a prendre decisions amb tantes lleis que el regulen i no totes amb un criteri clar i amb sentit comú.

            És a di, amb el Decret Nadal s’agilitza la burocràcia i es dona l’oportunitat de regularitzar situacions irregulars que ja estaven consolidades. Ara bé, que amb aquest Decret qualque desalmat farà qualque cosa incorrecta, és possible, però també hi haurà una permissivitat per part d’altres perquè això passi i això ja fa estona que existeix amb Decret Nadal o sense, i els que paguem les conseqüències som els que volem fer les coses amb criteri, sentit comú, respecte i dintre de la legalitat.

            Una darrera cosa: les lleis estan per servir-nos, no per nosaltres servir les lleis, i si tots fóssim més senzills i amb més sentit comú tot, seria molt més fàcil.

 

Lluís Rocha