Deu anys
de
Mercat Medieval













El simple fet de constatar que la d’aquest any ja és la desena edició del nostre Mercat Medieval ens permet una perspectiva suficient per a avaluar què és i què significa aquesta fira per al nostre poble, i també, naturalment, per a albirar-ne llums i ombres.

 

Deu anys de Mercat Medieval, en primer lloc, ens permeten parlar d’un bon arrelament, afavorit per la iniciativa institucional i per l’acceptació popular. El Mercat gaudeix d’una més que raonable bona salut, capaç de convocar un nombre de visitants com cap altre esdeveniment del poble.

 

A partir d’aquesta positiva realitat, els deu anys que celebram també ens permeten avaluar que aquest és un esdeveniment que, segurament, ha assolit les dimensions màximes ideals, tant pel que fa al nombre de llocs de venda com de visitants. Certament, hi ha dies i hores punta que poden ser viscuts amb un cert aclaparament, però, en general, l’ambient que es genera és molt agradable. Per tant, ens permetem considerar que és desitjable mantenir-lo en les dimensions físiques actuals.

 

Un altre  aspecte que volem avaluar en positiu és la generació de recursos econòmics que el Mercat propicia per a finalitats altruistes o, si més no, sense afany de lucre: càncer, parròquies, herbes, institut, ball de bot, futbol, etc. La possibilitat que grups i entitats que treballen desinteressadament per a la societat, i que normalment van curts de recursos, puguin aprofitar el Mercat per a finançar els seus projectes, ens sembla una de les millors aportacions que aquesta mostra ens regala any rere any.

 

En un sentit negatiu, ens hem de referir al fet que sempre hi ha participants –parlam bàsicament a firaires– que no acaben d’entendre la idiosincràsia del Mercat Medieval, i per tant no s’ajusten estrictament a l’esperit de què es vol impregnar  tot el muntatge. Bosses i tassons de plàstic, ambientació inadequada d’algunes paradetes, vestuari poc acurat..., contribueixen a devaluar una imatge que, precisament, constitueix el major atractiu de la fira.

 

Quant a la dinamització i actes complementaris durant els dies de Mercat, podem dir que, com no podia ser d’altra manera, hi ha hagut de tot. Anys millors i anys pitjors, atraccions bones, regulars i dolentes, concerts de primer ordre i d’altres de més passadors, exposicions molt atractives i algunes de prescindibles, pregoners inspirats i d’altres encara més inspirats... Aquests són aspectes dels quals el regidor de torn, i el seu equip, n’han d’assumir la responsabilitat, perquè són els que prenen les decisions al respecte. Molt especialment, són els que han de controlar la despesa, tot evitant el que sigui superflu o senzillament innecessari.  Aprendre de les errades, que n’hi ha hagut, sempre és la millor teràpia per a no reincidir-hi.

 

En fi, que amb totes les imperfeccions que vulguem trobar-hi, ens agrada el Mercat Medieval, el nostre, perquè, a pesar de tot, és el més genuí dels que es fan a l’illa, amb un entorn incomparable, amb el marc del Castell presidint la celebració i amb tot un poble que s’hi aboca amb cos i ànima. Aspirar a millorar-lo no ens ha d’impedir celebrar-ne els assoliments.

 

I que sigui per molts d’anys.