Algú investit d’autoritat –per qui i per què?– ha decidit que enguany no hi haurà processó marítima del Carme. Aquesta autoritat potser es pensa que proscriu una celebració religiosa, però allò que es carrega és molt més: és una forma d’expressió de la cultura popular de tot un poble. Més enllà de la fe de cadascú, la processó del Carme –com passa amb moltes altres manifestacions d’origen igualment religiós– és (era?) una forma de cohesió social, una ocasió per a la participació, un punt de trobada. A Cala Rajada, la processó és (era?) segurament l’acte festiu més genuí, més  reconegut i més admirat per la gent del poble i per milers de visitants. 


S’invoca la nostra seguretat, la seguretat dels participants en la processó. És a dir, ens abrigam abans de ploure en un lloc on no ha plogut mai. Les processons marítimes, a Cala Rajada i en tot el litoral de l’illa, si per alguna cosa s’han caracteritzat és per l’esma que els participants hi han posat tradicionalment. La seva és una història neta, exempta d’accidents, sense denous. El risc que es corre, el perill potencial que es deriva de la processó, és tan minso que, de fet, mai passa res. I si fos la seguretat, allò que realment importa a les autoritats, ja s’haurien carregat les festes de San Fermín de Pamplona i tots els “encierros” que es fan arreu d’Espanya, però, evidentment, ni s’ho passen pel cap. 


Sap, l’autoritat competent, el que representen la processons marítimes per als pobles que les duen a terme? Sap com ens sentim, a hores d’ara, devers Cala Rajada? I, al capdavall, li importen, els nostres sentiments?  


De seguretat, ens parlen? Quantes barques, llanxes, i demés coses que suren, hauran transitat aquests dies entre Mallorca i Menorca, amb motiu de la festa de Sant Joan, respectant o no les normes de seguretat? I ara ens volen fer creure que el perill és a la processó?  O es pensa, l’autoritat competent, que a les persones que hi participen no els importa la pròpia seguretat i que no prenen les mesures necessàries? On són els antecedents negatius que desaconsellen la seva celebració? 



No, no s’estan carregant un acte qualsevol, sinó un acte centenari, arrelat en la consciència de pobles sencers, que ultrapassa els sentiments religiosos i que ens afecta a tots per igual. S’estan carregant una més de les nostres maneres de ser. Ens estan fent malbé. 



I els poders públics, què hi diuen? En primer lloc aquells que fan les lleis són els qui ens han de donar la sol·lució. per això els pagam, no? Hem fet una senzilla recerca al Google i sols de processons marítimes hi ha 10.300 fotografies de les quals en penjam un parell per que tots ens fixem en que totes les barques van estibades de gent i que per tant és un fet comú.Per part nostra vos convidam que ens envieu fotografies de la processó de qualsevol any, antigues o no. Farem un power-point perquè tots l’envieu al Delegat de Govern. A veure si ell, que coneix Cala Rajada, s’empegueeix una mica.  



També ens agradaria saber què diu al respecte el primer ciutadà del municipi, aquell que a tots ens representa? Ens agradaria més decisió, més contundència i, sobretot, veure que en aquests casos els nostres representants, bé al govern, bé a l’oposició, i millor tots plegats, es posen al capdavant i fan tot el que és humanament possible per a evitar tals endemeses.   



CONVIDAM LA CONFRARIA DE PESCADORS (compten amb el nostre suport incondicional, a tots els efectes) A FER UN TIRATGE DE SAMARRETES NEGRES AMB UNA INSCRIPCIÓ REIVINDICATIVA DEL TO: “VOLEM PROCESSÓ”, o “LA PROCESSÓ ÉS NOSTRA”, o “QUE NO ENS ROBIN LA PROCESSÓ”. I si per a la Confraria és massa compromès, per qüestions òbvies, podem prendre la iniciativa nosaltres.



Cap Vermell


País Basc




Galícia



Galícia





Astúries



Almeria



Cadis



Huelva




Málaga



Algú creu que enguany no es farà cap d'aquestes processons?




Si voleu saber què és això de la capitania marítima, clicau damut la imatge: