2009-10-17
El mes de juny de 2007, tengué lloc a Capdepera un curs de llata on els alumnes eren de Catalunya, Lugo i Angleterra. Tots ells eren fruit dels contactes que el regidor Mateu Melis, com a president de la comissió l'any de la Llata, havia fet.

D'Angleterra vengué na Lois Walpole, una artista que es dedica a crear objectes amb materials reciclats. Ella va fer, en les mateixes dates, una exposició dels seus objectes.


I ara ha tornat amb un grup de dones que fan objectes amb trenats d'altres materials.

Image

El curs s'ha fet de dia 11 a dia 17 d'octubre i l'han impartit cada dia, al llarg d'una setmana, les anomenades "madones de la llata". Na Catalina, ses Margalides, na Bàrbara, na Maria i na Teresa han fet un programa intens per que aquestes aprenents poguessin adquirir els fonaments d'una bona tècnica.

Image

Les alumnes han mostrat molt d'interès i diligència.

Image

Com ja hem dit al principi, l'impulsor i organitzador del curs ha estat en Mateu Melis, també a la foto de grup, ja que tal com ens manifestà, "l'Ajuntament s'ha desentès de tota aquesta dinàmica creada a partir de l'any de la llata".

Image

Evidentment, la feina acaba amb una bona berena de productes locals i d'altres aportats per les alumnes del curs.

Image

Les madones ens comentaren que la Conselleria de Presidència els  ha fet una comanda de 85 senalletes. De les "ben fetes". I que cada cop tenen més comandes de l'estrager.

Com no pot ser d'altra manera, ens mostraren orgulloses les seves cartes d'artesanes de la llata. Vuit en total han obtingut aquesta distinció i Mateu Melis ens confirmà que l'associació de la llata està a punt de legalitzar-se i disposar d'una cobertura legal per poder continuar la difusisió d'aquesta artesania pròpia de Capdepera.

També ens manifestaren la seva preocupació en no disposar d'ensofrador, ja que el que es va fer a Can Creu d'Inca ha desaparegut. Si no es troba un lloc per ensofrar, no es podrà dur a terme el curs municipal de llata.

Image