Obra de l'artista Fina Massanet en memòria de la mort gestacional, perinatal i neonatal.

 

El 15 d’octubre se celebra el Dia internacional de les Pèrdues Gestacionals i Neonatals. Aquest és un dia simbòlic per al record; en honor als nens que van morir abans de néixer o els qui van perdre la vida prematurament. També ret homenatge a les famílies que han sofert aquesta pèrdua.

En el marc d'aquest dia, dissabte dia 19 d'octubre s'ha inaugurat al cementiri de Capdepera l'espai de memòria creat per la reconeguda artista Fina Massanet.



Aquest espai ha estat concebut com un portal dinàmic i eteri que simbolitza el trànsit entre estats d'ànims o moment vitals, convidant a la introspecció personal per a les famílies que han patit la pèrdua d'un fill o filla durant l'embaràs, al naixement o poc després. L'espai, únic en la seva concepció ha estat creat amb la voluntat de proporcionar un punt de trobada on poder trobar moments de reflexió i suport, entre el moviment i la quietud, que ofereixi un refugi per la contemplació i la transformació personal i on les famílies puguin recordar els seus éssers estimats en un ambient de pau i serenor.



El projecte artístic de Fina Massanet ofereix una combinació de simbologia i emoció, creant un lloc significatiu on el dol i l'amor es poden expressar de manera íntima i col·lectiva.

 
Fina Massanet, creadora de l'espai ha participat en l'acte d'inauguració, acompanyada de diversos representants del consistori, i s'ha realitzat una petita cerimònia simbòlica amb un acompanyament musical i de papallones de color lila, símbol del dol perinatal, al voltant de la instal·lació artística, en record de totes les vides que, tot i ser massa curtes, han deixat una empremta profunda.







L'acte d'inauguració, obert a tot el públic ha comptat amb la participació de la batlessa de Capdepera, Mireia Ferrer que ha dedicat unes paraules a les famílies i assistents a l'acte i del regidor de Cultura, Yannick Wilken acompanyats per altres regidors i regidores de l'Ajuntament de Capdepera.



La batlessa de Capdepera, Mireia Ferrer ha declarat: "Era hora de què totes les persones que han perdut un ésser estimat ja sigui durant la gestació, al moment de néixer o poc després, tenguessin un lloc on poder recordar-los i també poder trobar altres famílies amb aquesta mateixa necessitat, i compartir el record i donar-se suport. Era un espai necessari i volem que sigui un lloc obert on l'amor envaesqui l'espai".



El regidor de Cultura, Yannick Wilken ha declarat: "Aquest espai de memòria representa un pas important cap a la visibilització d'una realitat sovint silenciada, i vol ser un refugi per trobar consol i per compartir sentiments amb altres que han passat per experiències similars".
 


La pèrdua d’un fill és una mort antinatural per a la qual ningú està preparat i produeix un gran impacte emocional i mental. Les mares i parelles que ho han sofert tenen un alt risc de dol complicat i és una de les principals causes de sofrir estrès posttraumàtic.

El dol gestacional continua sent un tema tabú, de fet, és un procés que tendeix a ser invisibilitzat que no s’ajusta a la realitat social. Entre el 10 i 20% dels embarassos confirmats acaben durant el primer trimestre de l’embaràs.