Diumenge, 13 d’octubre, va ser els dia gran de la mostra de la Llampuga. Amb 20 estands dedicats a la presentació de plats dels hotels, restaurants i altres ofertes gastronòmiques, als que s’han d’afegir els d’informació turística, venda de tiquets, bar, etc... El diumenge allunyà tot dubte meteorològic i va resultar un dia excel·lent, de fet molt bo i assolellat ( que provocà qualque mareig), gairebé d’estiu.

A les dotze, més o manco puntuals (sempre n’hi ha un alt càrrec que arriba tard!), se tallà la cinta que donava per inaugurada la XXI edició de la Mostra de la Llampuga. Després de la sessió de fotografies, la comitiva “oficial” amb la batlessa al davant iniciaren la visitat a tots i cada un dels estands saludant als participants.



Enguany han comparegut a l’inauguració de la FIRA GASTRONÒMICA DE LA LLAMPUGA la batlessa de Capdepera, Mireia Ferrer i el regidor de fires i festes, Joan Campins acompanyats pel conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural del GOIB, Joan Simonet; el conseller executiu de Turisme del CIM, José Marcial Rodríguez; el gerent de Ports de les Illes Balears, Francisco J. Villalonga; el director general de Pesca, Antonio M Grau; el director insular de Turisme per a la Governança i la Sostenibilitat, Pedro Mas; la presidenta de l’Associació Hotelera de Capdepera, Maria Antònia Moll; el president de la confraria Tomeu Garau;  i els regidors i regidores de l'Ajuntament de Capdepera.

Després de la volta la comitiva gaudí d’un tast dels plats a una zona reservada vora el bar.



La mostra tot d’una s’omplí de públic que agafava lloc a l’ombra (on la temperatura era ben agradable) i es dedicaren a provar plats de la gran i variada oferta que presentaven els cuiners i cuineres participants. 

Com ja comentaren se distribuïren devers 80 quilograms de llampuga per cada estand (devers 1.680 kg en total), que serviren la base de les receptes proposades durant la mostra. Receptes tradicional com l’arròs, els fideus secs, tumbet, llampuga amb pebres o confitada; i d’altres més actuals com les llampugueses, marmitako, llampuga amb pasta, raviolis o lasanya, empanades, els tacos o les pizzes. I clar no faltaren les propostes més agosarades i noves, que ens descobreixen noves versions i possibilitats de cuinar la llampuga.



Durant el mati se pogués visitar l'exposició EL MAR A FONS: EXPLORA, APRÈN, PROTEGEIX. En la que se convida a infants ( i adults també) a submergir-se en la riquesa del Canal de Mallorca, des de les 11 a les 16 hores. 



A la nit l'ambient resultà molt agradós, que convidava a fer un volt pel recinte.





Així com de la nit de tapes resulta difícil calcular el total de plats servits, de la mostra de la Llampuga, amb el sistema de les fitxes, la xifra de racions servides arriben a les 14.000. Una mostra ens comentaren que d’arròs i fideu feren quasi 1000 racions al matí i unes 300 a l’horabaixa.

Cal ressenyar que al capvespre l’afluència de públic va ser notable, no tan nombrosa com a mig dia però en quantitats comparables ena gairebé tots els estands.  



El serveis de neteja i vigilància funcionaren molt bé. En conjunt sembla que l’organització va ser molt bona. També ens cal valorar la presència de Protecció Civil de Capdepera i la tasca del treballadors de l’Ajuntament implicats.



I per acabar els focs artificials, que marcaren la finalització de la Mostra. Per cert algunes persones comentaren ( com a suggeriment) que pot ser seria millor llançar-los una mica més prest, tot d’una que es faci fosca, ja que en el recinte de la Mostra quedava molt poca gent.





XXI MOSTRA LLAMPUGA 2024. Plat a plat. 







1 i 2- CONFRARIA DE PESCADORS. Cuiner, Joan Moragues. Fideus secs de llampuga / Cuiner, Joan Ramón Esteva. Arròs a banda amb llampuga. 

 3-TOLAN PASTELERIA. Toni Massanet. Rebosteria.
 
4- AJUNTAMENT CAPDEPERA (Informació turística)
 5-SORRENTINO’S RESTAURANT. Cuiner Lello  Sorrentino. Tagliatelle amb gambes i salsa cremosa de llampuga fumada “llello sorrentino”.
 6- SES TRES FORQUETES.  Cuinera Xisca Pascual. Llampuga amb ceba confitada.

7-SERRANO HOTELS. Cuiner Joan Castello.  Lingot de patata amb llampuga i gamba, gratinat amb mango gelificat, acompanyat de trempó blanc.

8-PORT CORONA. Cuiner Carlos Pedro de Oliveira. Llampuga amb prebes.

9-THE SEA CLUB. Cuinera Paula Carugati. Bunyol de llampuga.


 10-DIAMANT HOTELS. Cuiners Alberto Pedreño i Paula Alcover. Mar i muntanya de llampuga i salsa “sukiyaki” de porcella rostida.

11-TROBAR. Cuiners Manuel González i Jaume Navarro.  Tro-taco de llampuga.

12-ENCANTO METROS PIZZA. Cuiner Tzevetomir Todorov. Pizza mallorquina (llampuga i sobrassada) , pizza llampuga i “gambette”, pizza de llampuga i pernil dolç.

13-RESTAURANT NOU SEGLE 12. Cuiner Jurgen  Rauchfleisch. Llampuguesa.
 14-HOTEL AMORÓS. Cuiner José López Terriente. Lasanya de llampuga.
 15-PROTUR TURÓ PINS HOTELS. Cuiner Moisés García.  Llampuga turó.
 

16- HOTEL RESTAURANT ALZINA. Cuiner Francesc Ferrà Soler. Teglia alzina.

17- RESTAURANT AKINO. Cuinera Catalina Esteva Flaquer. Marmitakino de llampuga

18-BAR CA NOSTRA. Cuiner oel Garrido Maench. Tumbet de llampuga.

19-NORMA TAPAS. Cuinera Marcela Miranda. Empanada de Llampuga. 


20-BLAU OLÉ.
Cuiners Victor&Bel. Llampuga gratinada amb allioli i patís de patata amb sobrassada.


21- IL CASTELLO. Cuiner Gioni Asquino. Ravioli de llampuga.

Enhorabona a tots i totes!