La Guàrdia Civil ha detenigut un home de 20 anys per un delicte continuat de falsedat documental i usurpació d'estat civil. A més, s'ha procedit a la investigació de 58 persones, per la compra de les receptes falses i l'adquisició dels medicaments psicotròpics.




Les primeres indagacions van començar el setembre del 2023 quan un veí de la localitat de Capdepera es va personar a dependències de la Guàrdia Civil d'Artà mostrant la seva preocupació en observar que el seu fill estava sota els efectes d'algun tipus de droga.

Aquest fet el va fer descobrir que estava obtenint receptes expedides de manera fraudulenta a través d'un perfil d'Instagram. En aquest perfil, s'oferien de forma sistemàtica medicaments psicotròpics a nom d'un facultatiu del Col·legi Oficial de Metges de Madrid per posteriorment ser bescanviats a les farmàcies.

Els investigadors van fer un seguiment del perfil d'Instagram i dels tres comptes bancaris associats a nom del detingut. Va ser aquí on es va evidenciar l'activitat il·lícita investigada que consistia a oferir un ampli catàleg de medicaments psicotròpics, realitzar sorteigs, així com “stories” on es reflectia la satisfacció dels clients una vegada que bescanviaven les receptes falses expedides.



El detingut, després de rebre el pagament, enviava les receptes falsificades per correu electrònic, les quals havia falsificat prèviament fent servir la identitat usurpada d'un metge col·legiat. Un cop en poder dels investigats, aquests les imprimien i signaven canviant-les pel medicament

Un dels medicaments que més es repetia és el producte “Toseïna”, un xarop per a la tos que conté una gran quantitat de codeïna, un alcaloide derivat de l'opi amb menor potència, però amb una tasca efectiva com a sedant i analgèsic. Aquest medicament, barrejat amb altres substàncies o amb alcohol, produeix des d'un estat de relaxació fins a l'eufòria, tenint com a símptomes comuns les pupil·les dilatades, dolors estomacals i manca d'equilibri.

L'operació ha comptat amb la participació dels equips de la Guàrdia Civil de Valladolid, Cantàbria, Madrid, Pulpi (Almeria) i Badia del Vallès (Barcelona).


Imatges i NDP Guàrdia Civil