Durant la visita del conseller d’Educació, Antoni  Vera, a finals del 2023 als centres educatius de Capdepera, ja va comentar que hi havia la intenció de desenvolupar un pla pilot a l’IES Capdepera per a combatre l’abandonament escolar en l’etapa de l’escolarització obligatòria, juntament al l’equip directiu i d’Orientació de l’IES i l’Ajuntament.  (http://www.capvermell.org/index.php/actualitat/placa-del-sitjar/32846-el-conseller-d-educacio-antoni-vera-visita-els-centres-escolars-del-municipi )


Així fa un dies la Conselleria d’Educació ha posat en marxa, juntament amb l’Ajuntament de Capdepera, un pla pilot educatiu per pal·liar conductes greument perjudicials per a la convivència alhora de garantir el recolzament dels aprenentatges bàsics dels alumnes en situació de risc social, en l’àmbit de l’IES Capdepera.

Es tracta d’una intervenció a nivell comunitari amb un potencial de retorn social, amb capacitat de rompre possibles marcs de desigualtats socials.

El pla preveu combinar l’assistència al centre per a treballar els coneixements bàsics amb labors comunitàries que es desenvoluparan en diferents departaments o instal·lacions municipals (piscina, brigada, casa consistorial...)

 Els objectius que s’han marcat en el projecte impulsat pel Govern, són combatre l’abandonament escolar en l’etapa obligatòria, crear processos d’aprenentatge formatiu més atractius i propers als interessos dels joves i desenvolupar uns competències curriculars bàsiques i uns aprenentatges socials que puguin evitar processos d’aïllament social.

 El pla esta destinat a l’alumnat que no encaixa en el perfil d’altres programes d’ESO, bé per haver format part sense èxit, per no complir encara els requisits per accedir-hi; alumnat que no pot seguir el currículum ordinaris; alumnat que presenti desajustament de conducta dins i/o fora del centre i amb rebuig del sistema educatiu.

Com a suport al professorat la Conselleria ha posat a disposició del centre un PTSC, que fa tasques de mediador entre famílies, professorat i alumnat, que treballarà coordinat amb l’equip directiu de l’IES, l’Orientador, la coordinadora de convivència, l’educador social, el policia tutor i els professors de recolzament. Tots realitzaran una reunió de coordinació setmanal per al seguiment de l’alumnat participant, les estratègies i les intervencions adoptades, així com les propostes de millora que pugin sorgir.

Hi ha previstes reunions mensuals amb les famílies i trimestrals amb l’inspector de referència i Convivèxit per l’anàlisi del pla. En acabar el curs la Conselleria avaluarà el pla pilot amb l’objectiu de valorar l’organització, el funcionament i el grau d l’impacte del programa aplicat.