El fòrum organitzat pel Consell de Mallorca se celebrà a l'auditori Cap Vermell de Cala Rajada



El Departament de Turisme del Consell de Mallorca ha celebrat aquest dilluns a l'auditori Cap Vermell de Cala Rajada el I Fòrum de Governança i Sostenibilitat Turística en el Llevant de Mallorca, una de les principals zones turístiques de l'illa i la primera de les vuit trobades que se celebraran al llarg de tot 2024 en les diferents zones de Mallorca.

Durant tota la jornada, els més de 100 assistents han pogut escoltar, participar i debatre sobre les estratègies i objectius de futur que la Direcció Insular de Turisme, de nova creació i enfocada en la governança i la sostenibilitat, té per a Mallorca. Tant el seu titular, Pedro Mas, com el conseller de Turisme, José Marcial Rodríguez Díaz, han avançat en l'obertura del fòrum les línies mestres que regiran la legislatura en el departament.

Després de les intervencions de la regidora de Turisme i la batlessa de Capdepera,  que donaren la benvinguda als presents, parlà Marcial Rodríguez, en la qual ha destacat la importància de ser capaços d'aprofitar «el lideratge de Mallorca per canviar la forma en la qual la gent ens veu des de l'exterior, i aconseguir una convivència social i mediambiental efectiva dins d'un marc de desenvolupament sostenible de l'activitat turística».

«El nostre objectiu és la convivència i per aconseguir-lo estam potenciant una iniciativa destinada a impulsar una nova era de turisme responsable a la nostra illa, a Mallorca», ha afegit el conseller, poc abans de referir-se al pledge, el «Compromís de Turisme Responsable de Mallorca», que suposa el punt de partida d'un objectiu molt més ampli i que implicarà tot un canvi en el model de promoció i posicionament de Mallorca en l'exterior.

Durant la seva intervenció, Pedro Mas ha anunciat que des de la seva presa de possessió, el juliol de l'any passat, ha visitat ja «30 ajuntaments de Mallorca, fet 160 reunions tècniques amb les institucions i, a més, tenim 20 projectes propis en marxa des d'aquesta nova direcció insular que dirigesc, que té com a objectiu posar en valor el treball dels ajuntaments i ajudar-los».

«La col·laboració amb tots els ajuntaments serà activa i constant al llarg de tota la legislatura, per conèixer de primera mà el desenvolupament de l'activitat en cada territori i en cada moment. Partim del convenciment que són diferents», ha afegit.

Mas ha detallat també que la seva direcció insular està gestionant actualment 18 projectes en la zona del Llevant de Mallorca en total, que es reparteixen en 2 PSTD (projectes de sostenibilitat turística en destí), 15 del CBAT (Consorci Borsa d'Allotjaments Turístics) a més del projecte GR East Mallorca. Tots ells per un valor de 9,77 milions d'euros.

A més d'aquestes presentacions al llarg del matí, ha tingut lloc una taula rodona en la qual han participat els batles de Capdepera, Artà, Sant Llorenç, Son Servera i Manacor i ha estat moderada per Pedro Mas i Marcial Rodríguez, en la qual s'han tractat totes aquestes qüestions, i una presentació de dos casos d'èxit. 

En primer lloc, la presentació de la ruta GR-226 Llevant de Mallorca, a càrrec del director insular de Medi Ambient, Luis Rubí, i, finalment, la presidenta del consorci hoteler de Sant Llorenç i Son Servera, Inés Batle, ha fet una intervenció sobre fons europeus i, concretament, el projecte RESCO.



El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha estat l'encarregat de clausurar el fòrum i, durant la seva intervenció, ha afirmat que «la institució insular aposta per un model de turisme responsable dins dels nostres límits mediambientals i socials» i que «és aquí on juga un paper important la governança turística, perquè és essencial treballar en els destins». Galmés ha assenyalat que «la participació activa de la comunitat i del sector en la presa de decisions sobre el turisme és fonamental. I, per tant, és fonamental el paper dels ajuntaments». Per a acabar, el president del Consell de Mallorca ha destacat que «en el 2023 s'han batut tots els rècords en arribades, rendibilitat i ocupació. Per això, és clau continuar donant suport al sector turístic de Mallorca, perquè és fer costat a la nostra economia». 



Durant la pausa del cafè i l'aperitiu al final, els assistents han continuat les converses en un ambient més distès.