El Govern i l’Ajuntament de Manacor arriben a un acord per a la represa del tren de Llevant.



La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del batle de Manacor, Miquel Oliver, i el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, han presentat aquest matí l’acord assolit entre les dues institucions per fer realitat el tram urbà del tren de Llevant per dins Manacor i reprendre, així, les obres de reobertura de la línia Enllaç-Artà. 

Armengol ha defensat que «complim amb la paraula donada per fer realitat aquest somni compartit per la comarca del Llevant», per la qual cosa ha agraït als batles i batlesses de la comarca i especialment a la Plataforma del Tren de Llevant «per no cessar mai en les seves reivindicacions».

Escoltau les seves paraules directament perquè esmenta Cala Rajada i Cala Millor i quedaran en aquesta pàgina per a la història. Vídeo de RTVE:




La presidenta ha recordat que la mobilitat és una prioritat del Govern i per això «des del 2015 hi ha hagut una revolució en aquesta matèria, amb planificació, amb l’electrificació de tota la xarxa ferroviària, amb la licitació del metro al Parc Bit, amb el tramvia de Palma, amb les noves concessions dels busos i ara incrementant l’extensió ferroviària de l’illa amb aquest tram urbà que situarà Manacor al nivell de les ciutats modernes europees del segle XXI».

El conseller Josep Marí ha agraït «la feina conjunta feta i la bona sintonia amb l’Ajuntament de Manacor per tirar endavant un projecte emblemàtic per a aquesta comarca». Marí ha recordat que «actualment disposam d’una xarxa ferroviària completament electrificada, que l’any passat va donar servei a més de 7 milions de viatgers, un 19,7 % més comparat amb l’any 2019. El nostre compromís és continuar creixent en transport públic amb tota la xarxa TIB que tenim a Mallorca i, de manera especial, amb l’expansió de la xarxa ferroviària. I l’acte d’avui n’és un clar exemple».

Per part seva, el batle de Manacor, Miquel Oliver, ha dit que «Manacor es transformarà en positiu. El tren no xapa el poble, sinó tot el contrari, perquè el tren-tram no suposarà cap barrera. Hem demanat que es creïn noves aturades, aparcaments dissuasius i l'execució d'un nou vial. Ara esperam que aquesta vegada el tren de Llevant sigui una realitat i que es pugui compatibilitzar amb la via verda».

 



Esperem que el transport públic s'ampliï, avanci i cohesioni la comarca i Mallorca.


Un total d’1,7 quilòmetres de tram urbà

El tram urbà, que s’inicia a l’actual estació ferroviària, recorrerà el passeig del Ferrocarril de Manacor fins a la nova estació ferroviària Manacor-Est al llarg d’1,7 quilòmetres. Aquesta connexió es durà a terme en mode de tram tren i implicarà una reconversió completa d’aquesta avinguda des del punt de vista urbanístic per modernitzar-la, de manera que s’incrementaran els espais dedicats al vianant, a la mobilitat no motoritzada i al transport públic.

Al projecte inicial s’hi han sumat un seguit de millores proposades per l’Ajuntament de Manacor amb l’objectiu d’afavorir la mobilitat, com és l’obertura d’un vial alternatiu per desviar el trànsit rodat que actualment circula pel passeig del Ferrocarril, així com la construcció d’un nou aparcament de dissuasió associat a l’estació Manacor-Est, que s’ubicarà a la sortida de Manacor en direcció a Sant Llorenç, i altres actuacions adreçades a facilitar la utilització del tren, a millorar la mobilitat sostenible de la ciutat i a preservar la qualitat acústica de la zona.

Expropiacions incloses, el pressupost del projecte d’execució del tram urbà suma 29.255.000 €, amb l’IVA inclòs. 

 



Conveni de col·laboració

Per concretar la col·laboració entre el Govern i l’Ajuntament de Manacor, ambdues institucions signaran pròximament un conveni de col·laboració per a l’execució d’aquest tram urbà. I es crearà una comissió de seguiment d’aquest conveni, amb membres de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, de Serveis Ferroviaris de Mallorca i de l’Ajuntament de Manacor, per vetlar pel compliment dels acords prevists en el conveni.

L’acord també permet aprovar definitivament el projecte bàsic, que es publicarà aquests pròxims dies en el BOIB, i redactar el projecte constructiu definitiu per licitar les obres i començar a fer feina dins aquest 2023, tal com assenyala el full de ruta establert, amb l’horitzó d’arribar el 2025 a Son Carrió.

La recuperació d’aquest corredor ferroviari Manacor-Artà forma part del Pla Director de Mobilitat aprovat l’any 2019, que preveu que aquesta infraestructura ferroviària restableixi la connexió històrica entre els pobles de la comarca, alhora que planteja l’oportunitat d’enllaçar amb les zones costaneres que també necessiten millorar la seva connectivitat.

L’any 2023, el Govern destina 30 milions d’euros per impulsar la construcció del tren de Llevant. I aquesta anualitat es completarà amb noves partides fins a desplegar els 120 milions d’euros que costa el projecte, amb l’objectiu que el 2027 tot el projecte estigui enllestit.

A l’acte de presentació de l’acord també hi han estat presents el director general de Mobilitat i Transport Terrestre, Jaume Mateu, el gerent d’SFM, Mateu Capellà, i el regidor de Medi Ambient i Mobilitat de l’Ajuntament de Manacor, entre altres autoritats.