Molts ens demanam: on és el límit? davant el nou rècord històric del preu de l'habitatge a les Illes. De cada vegada les promotores i agències immobiliàries internacionals controlen un mercat que viu un any rècord, amb un creixement de vendes d'entre el 30% i el 50% i que sols s'adrecen a forans.



Els preus a Capdepera superen l'increment d'un 5,7 per cent de les Illes en el segon trimestre d’enguany en comparació a l’any passat (segons dades de l'INE que publica IB3. En el cas d’habitatges nous, els preus a les Illes han augmentat un 9,5% i els de segona mà un 5,6% més. Comparat amb el primer trimestre de l’any, les Illes han liderat la pujada a tot l’estat amb un 4%. En el conjunt de l’estat, els preus han crescut un 3,3%, la meitat que a les Illes.


Segons una notícia publicada per IB3, la gran demanda d’habitatge per part de compradors estrangers ha fet que més de la meitat de les promocions que es fan a les Balears estiguin destinades a aquest mercat, segons dades dels promotors.

Les Balears és la comunitat amb més percentatge de compra per part d’estrangers, un 30%, una proporció que ha crescut 8 punts respecte de 2019. Les operacions s’han disparat enguany especialment a partir de la primavera, quan es van relaxar els confinaments a Europa. “Molts compradors estrangers d’alt poder adquisitiu van arribar amb la idea d’adquirir un habitatge a les Balears de manera immediata per passar-hi l’estiu”, explica Hans Lenz, directiu d’Engel & Völkers i president d’ABINI, l’associació d’immobiliàries enfocades al mercat forà. Preveuen un any rècord, amb un creixement de vendes d’entre el 30% i el 50%. “Els compradors volen una segona residència i moltes vegades acaben vivint a les Illes gràcies al teletreball”, afegeix Lenz.

Segons l’Associació de Promotors de les Balears (Proinba), dels 1.500 habitatges que es construeixen a les Illes, entre 750 i 800 estan destinats als compradors estrangers i el volum de negoci supera de llarg el 60 per cent del total, ja que les inversions són superiors a les del mercat nacional. Un 75% de les promotores que es dediquen al segment internacional també són estrangeres: Domus Vivendi, PH Homes i Xojay són algunes de les més implantades.

Promotors i agents immobiliaris reconeixen que els preus amb els quals treballen són massa alts per a la gran majoria dels residents espanyols i veuen això com un problema. “Amb un preu del sòl tan alt a les illes i costos de material en ascens, als promotors se’ns fa molt difícil treure al mercat promocions a les àrees urbanes més demandades de Mallorca i Eivissa per davall de 300.000 euros”, explica Luis Martín, president de Proinba.


Un preus que sols estan a l'abast d'estrangers que empren els habitatges com a inversions i que fan fora a la gent jove dels nuclis de població amb la gentrificació del territori. Convendria que els partits polítics es posicionassin al respecte.