Objectiu: Destinació segura, sostenible i amb oferta diversificada

Contempla: Servei d’assessorament continuat per a ajuntaments
• Subvencions de promoció i assessorament per a Ajuntaments i mancomunitats en màrqueting i posicionament turístic sistematitzat.
• Subvencions als ajuntaments per remodelar comercialment les zones madures o turístiques per tal de generar liquiditat i activar producció.

 
La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha presidit la reunió del Patronat de la Fundació Mallorca Turisme que ha aprovat el primer Pla estratègic de turisme de l’illa, plantejat per al període 2020-2023. El projecte està adaptat a la nova situació econòmica, marcada per la crisi sanitària de la COVID-19, i per tant formula eines de reactivació del sector turístic.

Després del Patronat, s’ha presentat el Pla públicament, on han assistit virtualment 100 persones del sector turístic, com ara agents de viatges o membres de touroperadors, així com representants de les oficines de Turespaña de Frankfurt, Munich, Viena, Copenhaguen, Oslo, Varsòvia, Londres, Moscou, Zurich, Tokio, Chicago, Miami i París.

La presidenta ha destacat que amb el Pla, «l’illa compta amb l’eina més potent que ha tingut mai la marca Mallorca per a projectar la seva principal indústria cap a un futur sostenible des d’una triple perspectiva: social, econòmica i mediambiental». Per això s’ha referit al document aprovat avui com «un projecte per al present i el futur».

Així mateix, ha destacat que l’estratègia presentada ha estat el resultat de l’estreta col·laboració entre sector públic i privat a través d’una intensa feina de participació. «Sorgeix de l’esforç de desenes de professionals que han participat directament i de la contribució de més de 1.000 representants del sector a l’illa, a través de gairebé un centenar de reunions a les quals s’ha compartit coneixement, experiència, propostes i opinió».

La presidenta ha volgut remarcar l’esforç que s’ha dut a terme a les Illes Balears per contenir la pandèmia, per la qual cosa «la nostra illa de la calma, l’illa de sempre, està preparada i adaptada per rebre turistes». Aquest pla ha esdevingut un «pla de reactivació de l’illa que ens permeti superar l’impacte produït pel coronavirus». 

El Pla es basa en quatre grans línies d'acció: consolidació del destí, innovació, sostenibilitat i destinació intel·ligent. A la vegada, aquestes línies d’acció es desenvolupen a través de 35 projectes innovadors, cohesionadors i dissenyats per a una indústria turística sòlida i capaç d'atendre tots els reptes de futur. Precisament, és un pla flexible que es pot adaptar segons ho requereixi la situació.

Alguns dels eixos que marquen les línies d’actuació plantejades són la protecció dels valors territorials; una governança basada en la sostenibilitat; la contínua col·laboració publicoprivada; i el foment dels valors propis i del producte local.

El conseller de Turisme i Esports, Andreu Serra, ha explicat algunes de les mesures plantejades en el Pla. Així, «fomentarem la feina coordinada entre totes les oficines de turisme municipals. Sumam recursos, coneixement i informació de les oficines per generar una xarxa activa, intel·ligent i actualitzada 24 hores».

Una Mallorca segura 

Durant el procés de participació dut a terme en els darrers mesos per elaborar el Pla s’ha detectat com a conclusió unànime que Mallorca ha de ser una destinació segura. En aquest sentit, el Pla inclou la implementació de totes les mesures a l’abast per assegurar que la visita a l’illa sigui una experiència marcada per l’excel·lència i la seguretat en tots els extrems.

En el sentit de la seguretat, Mallorca s’ha immers en un procés de consolidació tecnològica per tal d’assolir no només millors perspectives promocionals, sinó també per a qüestions fonamentals com l’assistència personalitzada al turista, la seguretat, el control de fluxos i de la demanda. 

A través de la web www.mallorca.es i d'una aplicació turística que serà presentada en breu, es podrà oferir informació puntual i detallada sobre les zones de major afluència turística, corredors segurs i «zones verdes», això és, lliures de saturació, perquè l'experiència turística compleixi amb els cànons de seguretat sanitària que requereix la situació actual.

Pel que fa a l’excel·lència turística, el Pla inclou la implantació del sistema desenvolupat per l’OMT per a la millora contínua (certificat UNWTO.QUEST). Tal com ha explicat  el conseller Andreu Serra, «es tracta d’una distinció que només s’atorga en haver superat indicadors estrictes de gestió, lideratge i governança eficient, amb la qual cosa quedaran ratificats aspectes fonamentals com la seguretat sanitària de la destinació». 

 

Mallorca, enmig del Mediterrani

Dintre de l’àmbit de redefinició de producte i comunicació plantejat al Pla, s’inclou una imatge turística nova que, amb el lema «Mallorca, enmig del Mediterrani», acompanyarà tots els suports promocionals per projectar la imatge d’allò que més ens identifica: una illa purament mediterrània, irrepetible. És una imatge que vol consolidar els valors de qualitat, professionalitat i excel·lència que també ens identifiquen.

La comunicació i promoció turística se centren en un concepte radicalment experiencial, focalitzant els missatges en tot allò que significa l’illa: sol i platja, però també gastronomia, turisme actiu o cultural, MICE... Una àmplia gamma de possibles vivències que, a més, es poden gaudir en qualsevol època de l’any.

Altres actuacions previstes

Conjuntament amb algunes de les mesures plantejades al pla de reactivació econòmica i social del Consell insular, «Mallorca Reacciona», el Pla de turisme planteja actuacions per generar liquiditat i reactivar l’activitat. És el cas de les ajudes als ajuntaments, del programa «Gaudeix l’illa» (turisme interior) o de les subvencions al sector audiovisual, com una eina clau per a l’economia i la projecció de Mallorca. 

Les eines de màrqueting més destacades que contempla el pla són una línia de comàrqueting que, a partir de les properes setmanes, posarà en circulació accions promocionals nacionals i internacionals per valor d’uns 2 milions d’euros. 

Així mateix, es durà a terme una campanya publicitària a les televisions i plataformes nacionals més importants, en col·laboració amb la Fundació Palma 365. Ambaixadors i agències de comunicació en els països emissors són una altra de les accions que també s’estan posant en marxa. 

D'altra banda, s'està treballant també en un dossier d'experiències turístiques alternatives com a guies o rutes gastronòmiques, culturals, experiencials, cinematogràfiques…

 

Accés al Pla

Es pot accedir al pla complet a través de la web www.nexmallorca.com, on hi ha tota la informació sobre les principals línies i els projectes. Així mateix, s’ofereixen espais per  a la participació, per tal que totes les mesures derivades sempre estiguin vinculades amb la realitat i la situació en cada moment.
Per a la realització d’aquesta feina s’han invertit un total de deu mesos, els set inicialment previstos i tres més degut a la pandèmia de la COVID-19 i a la necessitat d’adaptar l’estratègia a la nova conjuntura.


Aquí la presentació del Pla estratègic en pdf