El nou col·lectiu feminista de Capdepera “Esperit feminista”. va organitzar tot un seguit d’actes al voltant del dia de la Dona. Els actes començaren dia 4 de març i culminaren dia 8 amb la lectura del manifest i l’assitència a la manifestació de Palma.
Aquests són els actes organitzats pel col·lectiu “Esperit feminista” que comptaren amb la col·laboració de l’Ajuntament, Consell de Mallorca i diverses associacions del municipi.
Dia 4 de març s’inaugurà una exposició al voltant de la figura d’Aurora Picornell “Història i Memòria”, al Centre cap Vermell, que restarà berta fins diumenge dia 10 de març. Una interesant exposició que ens apropa a la figura d’Aurora des de l’aspecte biogràfic i polític.
Aquest acte serví d’inici del programa d'activitats per celebrar el Dia de la Dona, el proper 8 de març, es va inaugurar l'exposició amb la presència del batle de Capdepera, Rafel Fernández, el regidor de Benestar Social, Pere Terrassa, el Director general de Relacions Exteriors, Josep Claverol, i algunes membres del Col·lectiu Esperit Feminista de Capdepera.
Lapidàries i darreres paraules d'Aurora Picornell: “Podeu matar homes, dones, nins com el meu que encara no ha nat. Però, i les idees? Amb quines bales matareu les idees?”.
Dia 5 de març a l’entrada del Centre Cap Vermell s’inaugurà l’exposició “ 25 homes donant la cara contra la violència masclista", que recull els 25 testimonis de Mallorca sobre com viuen les imposicions envers les dones i el paper que tenen els homes per eradicar la violència de gènere.
L’exposició va ser presentada per membres del col·lectiu feminista, essent na Pilar García de llegir unes paraules referides a l’exposició.
Dia 6 de març, se projecta en el Teatre Municipal de Capdepera el documental de Milicianes. Posteriorment hi hagué una taula rodona amb Jaume Miró, l’investigador i productor; Luis Ortas, productor i la presència d'Antònia Matamales del col·lectiu Dones de Llevant; de Rafel Fernández, batle de Capdepera; i de Maria Antònia Fuster en representació d’Esperit feminista.
“El documental intenta restituir la memòria de les 5 Milicianes afusellades, torturades i violades pels falangistes a Manacor, el setembre del 36. Milicianes, dones soldat, guerreres, que ens obliguen a revisar el rol de les dones a la guerra.
La memòria contra l'oblit. Recuperar vides, identitats, camins. Donar veu a aquelles que foren silenciades amb fusells o paraules. A aquelles que molt abans obriren pas amb el cor i amb el cos. Fer emergir el foc de la fosca. Lliures, republicanes, feministes”.
Interesant el treball de recerca i identificació a partir d’una fotografia i un diari, i encara més la posterior taula rodona.
Dia 7 de març tingué lloc l’acte central a la plaça de l’Orient.
L’acte s’inicià amb l’actuació del grup de combos de l’escola de música, seguida de la lectura de poemes feministes i del manifest feminista del dia 8M, a càrrec de Marta Moreno . Batucap va posar el punt i final a l’acte.
Cal comentar que a tota la plaça se mostraren els treballs fets per nins i nines dels centres escolars que van participar de les activitats de suport al 8M a les aules.
Les organitzadores aprofitaren per donar moltes gràcies a tothom per participar i haver assistit als actes organitzats.
Dia 8 de març, a les 12 hores, se llegí el manifest a la plaça de L’Orient, davant un nodrit grup de dones i homes.
Al capvespre, al teatre de Capdepera, se presenta el llibre Dorothea Bates i Capdepera de Josep Terrassa.
Na Magdalena Melis va donar la benvinguda als assistents, parlant seguidament el batle de Capdepera agraint la feina de l’autor i animant a Esperit feminista a seguir amb la seva tasca. Per la seva banda en Josep Terrassa relacionà l’estada de Dorothea Bates amb les famílies benestants de Capdepera i el paper de la dona en aquells temps, amb el suport d’imatges.
Després de la presentació poguérem gaudir amb la projecció de la magnífica pel·lícula “La buena esposa”. Una pel·lícula dirigida per Björn Ruge, interpretada per Glenn Close i Jonathan Pryce. Una projecció gratuita que gairebé omplí la sala de Teatre de Capdepera.
Un grup de gabellines participaren de la manifestació del 8M a Palma, amb un preciós cartell fet per alumnes de l'IES de Capdepera.