El Centre de Recuperació de Fauna Marina del Palma Aquarium amolla la tortuga Cannoli a Cala Agulla
Cala Agulla ha estat la localització escollida per amollar Cannoli, la tortuga babaua trobada el 26 d’agost passat per una tripulació italiana que navegava a unes tres milles del port de Sant Antoni de Portmany, Eivissa. Aquest exemplar de tortuga ha estat recuperat al Centre de Recuperació de Fauna Marina de Palma Aquarium, que és un servei gestionat pel Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), organisme que pertany a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca.
Cannoli tenia una aleta enredada en restes de ràfia i s’havia enviat part del material. Els mateixos navegants van avisar l’112, i una embarcació de Salvament Marítim es va desplaçar al lloc per recollir l’animal i traslladar-lo al port, on l’esperaven un agent de medi ambient i un tècnic del Centre de Recuperació d’Espècies Marines (CREM) d’Eivissa.
La tortuga va ser valorada primer per la Clínica Veterinària Eivivet, on es va decidir que se l’havia de traslladar al Centre de Recuperació de Fauna Marina de Palma Aquarium, la qual cosa va ser possible gràcies a la col·laboració de Baleària. Un cop va arribar a Mallorca se li van fer les proves necessàries a l’Hospital Veterinari Aragó, i durant les setmanes següents la tortuga va seguir un procés de rehabilitació sota les atencions del personal tècnic del Centre de Recuperació de Fauna Marina de Palma Aquarium.
A l'acta han participat alumnes del col·legis s'Auba i s'Alzinar, que han realitzat una activitat que simulava el salvament d'una tortuga embolicada en una xarxa. Els alumnes han fet, de la mà de voluntàries de la Fundació Palma Aquàrium, un simulacre. Després han vist la tortuga abans d'amollar-la i han assistit emocionats al recorregut de Cannoli fins la mar.
Avui al matí, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, acompanyat per tècnics del COFIB; del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB); de la Fundació Palma Aquarium, i del batle de l’Ajuntament de Capdepera, Rafel Fernández, han amollat l’exemplar a cala Agulla. Amb la presència de nombrosos turistes i dels nins i nines dels CEIP S'Auba i del CEIP S'Alzinar, la tortuga ha pogut recórrer els escassos tres metres entre la arena i la vorera de la mar. La localització de l’amollada ha estat determinada per un innovador sistema que integra dades en temps real de tràfic marítim i prediccions de l’estat de la mar, i que ha estat desenvolupat pel SOCIB per identificar les zones més favorables per a l’alliberació de tortugues marines. A l’exemplar de tortuga se li ha col·locat un dispositiu electrònic que oferirà dades de posició, temperatura del mar i profunditat d’immersió en temps real per mitjà d’una connexió via satèl·lit. Aquest treball forma part de Tortugues oceanogràfiques, un projecte d’investigació finançat per la Fundació BBVA, que es podrà seguir al web fundacionpalmaaquarium.org.
Un cop la tortuga ja era a l’aigua, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal ha explicat que, “avui fem una activitat que conjuga tres eixos claus per aquesta conselleria, el de conservació, és a dir, tornar al seu entorn una espècie vulnerable com és el cas d’aquesta tortuga, la investigació, generam coneixement damunt la nostra mar Mediterrània i el d’educació ambiental, ja que volem que els nostre futurs ciutadans siguin conscients del respecte i de la feina que s’ha de fer entre tots per conservar el nostre entorn”.
Aquest 2017, de moment, s’han trobat 35 tortugues marines varades, que han estat ateses gràcies al programa de recuperació de fauna a les Illes Balears. En concret, se n’han trobat 21 a Mallorca, 12 a les Pitiüses i 2 a Menorca. Tots els exemplars vius que han arribat a la costa han estat traslladats a centres de recuperació i han rebut atenció veterinària.
A la Mediterrània hi ha tres espècies de tortugues marines: la tortuga babaua (Caretta caretta), la tortuga verda (Chelonia mydas) i la tortuga llaüt (Dermochelys coriacea). La més abundant a la Mediterrània és la Caretta caretta, amb diferència. La mar Balear és una important àrea d’alimentació per a aquesta espècie, que ens visita en els seus llargs viatges migratoris. S’estima que el 80% dels exemplars de Caretta caretta que trobam a aigües de l’arxipèlag Balear són d’origen atlàntic, mentre que el 20% restant procedeix de les àrees de cria d’aquesta espècie situades a la Mediterrània oriental.
Les principals amenaces per a aquesta espècie són la interacció amb la pesca, la contaminació, el tràfic marítim i la destrucció de les àrees de nidificació. En els darrers anys, s’observa que la principal causa que porta les tortugues als centres de recuperació són els plàstics, que ingereixen confonent-los amb aliment, com si fóssim grumers; també les malles dels plàstics es converteixen en trampes mortals.
L’espècie Caretta caretta està catalogada com a vulnerable en el Catàleg balear d’espècies amenaçades i és objecte d’un programa de recuperació de fauna que du a terme el Govern de les Illes Balears per mitjà del Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca.
Programa de recuperació de fauna (tortugues marines)
La recuperació de fauna és un servei gestionat pel Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB). Des de l’any 2014 el La recuperació de fauna és un servei gestionat pel Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB). Des de l’any 2014 el COFIB manté un contracte d’assistència tècnica amb Palma Aquarium, entitat responsable de dur a terme un registre anual dels exemplars de les tortugues marines varades a les Illes Balears, identificar-ne les causes i recuperar els exemplars ferits o malalts que arriben a la costa.