A l'IES Capdepera, i per ordre de la Conselleria, a manca de professors amb coneixements d'anglès, les assignatures que s'haurien d'impartir en aquesta llengua es donen... en castellà.











Que l’aplicació del TIL (Tractament Integrat de Llengües) seria un desastre era quelcom previst a totes les travesses. Tots els experts ho havien vaticinat i, això no obstant, la realitat està fent bo un dels enunciats de la llei de Murphy i el seu corol·lari: No resoldràs cap problema sense crear-ne d’altres.Però es poden crear molts de problemes sense resoldre’n cap.
 
De mostres en tenim a balquena, però no ens cal anar gaire lluny per a comprovar que els pitjors auguris s’estan complint en la pitjor de les versions. De fonts properes a l’APIMA del l’IES Capdepera hem sabut que, a manca de professorat amb titulació d’anglès, les assignatures de Naturals (1A i 1B) i de Socials (1C i 1D), ara s’imparteixen en..., sí, ho heu endevinat: en castellà! Així ho va disposar la Conselleria, des de la qual i davant les reticències del centre educatiu, s'envià l’ordre per escrit.
 
D’alguna manera, aquest fet ve a corroborar un altre dels vaticinis que havien circulat insistentment: el TIL és el brou de cultiu per a guanyar terreny per al castellà, en detriment del català, i així ho confirma l’exemple que hem posat més amunt. Per què no en català, aquelles assignatures? A Socials, per exemple, havien comprat llibres en català i ara l’assignatura s’imparteix en castellà. Un merder, per dir-ho clarament, enmig de visites imprevistes dels inspectors, a veure si les ordres de la Conselleria s’apliquen escrupolosament.
 
I una altra notícia emparentada amb tot el que estam dient: la presidenta de l’APIMA de l’IES Capdepera, Eva Ferrer, ha rebut escrit de la Delegació del Govern, en què se l’adverteix d’infracció pel fet d’haver convocat una concentració davant l’Ajuntament el passat mes de setembre, en protesta contra el TIL. N’Eva ens va dir que sí que s’havia demanat permís, dins els terminis que estableix la legislació, però que aquest no havia arribat, al·legant que... no era urgent. Com si la data d’un acte de protesta no l’haguessin de posar els convocants.
 
En fi, què hi podem afegir que els nostres lectors no sàpiguen? Que cadascú en tregui les seves conclusions.