El departament de Medi Ambient participa en una jornada de turisme sostenible a Balears











   L’Àrea de Medi Ambient va participar com a ponent a la jornada “Turismo sostenible en Baleares: cómo aunamos esfuerzos” el dijous 26 d’abril a Palma, en una jornada organitzada per la Xarxa d’Hotels Sostenibles de Balears i SGS i que comptava amb la col•laboració de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori. Es va presentar la ponència “La gestión ambiental en las playas de Capdepera” i fou presentada per la tècnica de Medi Ambient i el coordinador de platges del Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament i, a continuació, també va presentar una ponència l’empresa d’explotació de les platges “ Platges Capdepera, S.L” i l’empresa de salvament Marsave.

   El regidor de Medi Ambient, el Sr. Albert Llull, participà en la taula rodona “¿Cómo aunamos esfuerzos?" conjuntament amb la directora general de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, la Sra. Neus Lliteras; el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alcúdia; la gerent de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, la Sra. Inmaculada de Benito; i la representant de Tui Travel, la Sra. Arantxa García, entre d’altres.



   En la ponència es va explicar que l’Ajuntament de Capdepera ha  implantat un Sistema de Gestió Ambiental d’aplicació a les platges del municipi amb més afluència: cala Agulla, cala Mesquida, Son Moll, Canyamel, Font de sa Cala, cala Lliteres i cala Gat, ja que és conscient tant de la seva riquesa com de la pressió turística a la qual estan sotmeses.

   La implantació d’un sistema de gestió ambiental segons la norma internacional ISO 14001 és una eina vàlida no només per la minimització d’agressions al medi, sinó per ser també una bona eina per aconseguir una millora contínua des del punt de vista ambiental, i a la qual, a més, es poden integrar altres metodologies molt importants, com són les de qualitat, riscs o plans d’emergència, raons socials, culturals.

   Es comentà que els principals beneficis de la implantació d’un sistema de gestió ambiental a les platges són una millora de la imatge del municipi com a destinació turística, una millora ambiental, estalviar costs, un augment de la motivació del personal, una millora de la qualitat de vida dels seus habitants i dur a terme un desenvolupament sostenible respectuós amb el medi ambient, ja que es recordà que l’Ajuntament de Capdepera desenvolupa el procés d’Agenda Local 21.



   La implantació d’aquest sistema de gestió ambiental a les platges de Capdepera ha suposat la implantació de la recollida selectiva a totes les platges, assegurar una gestió correcta dels residus perillosos, establir un control en les despeses d’aigua i de llum, realitzar analítiques d’aigua i d’arena, entre altres actuacions que han permès millorar la qualitat ambiental de les platges.

   En la taula rodona es comentà que implantar actuacions sostenibles en el sector hoteler i turístic com són les platges ja no es contempla com una opció, sinó com una obligatorietat per assegurar les Balears com a destinació turística. També es comentà que fa falta seguir fent feina per donar a conèixer als clients les destinacions sostenibles i per seguir fent feina cap a la sostenibilitat convertint més hotels en hotels responsables amb el medi ambient, als quals, a més, els interessa per obtenir una major rendibilitat i una millor satisfacció dels clients. En el cas de municipis amb platges certificades per tenir un sistema de gestió ambiental, s’ha de donar a conèixer als turistes i que per aconseguir-ho és important la cooperació de tots els sectors implicats.