Cap a les 5 del capvespre del dimarts, dia 18, va arribar al port de Cala Rajada l’embarcació de vigilància de la Reserva Marina, dependent de la Secretaría General de Pesca Marítima (Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación), que haurà de tenir cura de la vigilància del parc marítim del Llevant de Mallorca. Aquí tendrà la seva base, en coordinació amb una altra embarcació del Govern de les Illes Balears, que operarà des de la Colònia de Sant Pere. A aquestes dues embarcacions s’hi ha d’afegir el vehicle tot terreny que complementarà la vigilància des de terra, especialment els dies en què la meteorologia dificulti la sortida a la mar.
Sandra Mallol, coordinadora de la Reserva ens va explicar que la nova llanxa compta amb una dotació de sis persones que faran torns de vuit hores, per parelles de patró i mecànic naval. És a dir que la vigilància estarà coberta les 24 hores del dia, set dies a la setmana.
D’altra banda, ara mateix s’estan duent a terme obres de millora en la teulada de l’edifici on s’han d’ubicar les oficines de la Reserva, en el mateix moll, des de les quals s’establirà el centre operatiu i d’informació.
Sandra Mallol ens va informar que a partir de mitjan mes d’octubre es desplaçaran a Cala Rajada tècnics de Madrid, per tal de reunir-se per separat amb cadascun dels col•lectius afectats per l’entrada en vigor de les noves mesures de protecció. Es vol explicar detalladament en què es veuran afectats aquests col·lectius i superar alguns malentesos que s’han anat generant, a vegades sense cap fonament.
Així mateix, es vol que la Reserva constitueixi una figura dinàmica, que arribi a tots els sectors de la societat, molt especialment a la població escolar. En aquest sentit, es té la idea de desenvolupar de manera sistemàtica jornades informatives i de divulgació, de commemorar el Dia dels Oceans o d’establir un Dia de la Reserva, entre moltes altres possibilitats.