Èxit de participació a la segona jornada micològica a Capdepera

Image


    Dissabte passat dia 14 varem fer la segona sortida micològica i la veritat és que me’n vaig dur una grata sorpresa en veure la quantitat de gent que si havia apuntat, inclòs gent de fora poble. El grup d’unes vint persones va estar acompanyat en tot moment per la televisió de Mallorca que ens va gravar collint bolets i classificant-los. Ens digueren que el dia tres de desembre el programa “enxarxats” parlarà i ens donarà imatges d’aquestes jornades que fem al Municipi de Capdepera,.  a més de les noticies de l'endemà.

Image
Felip donant les  instruccions generals

Image
Entrevistes de Televisió de Mallorca

  Visitarem un bocíd’alzinar una mica mesclat amb pins i després pinar dins substrat arenós.
  La climatologia ens va acompanyar amb un  dia esplèndid.  En quant a la part boletaire he de dir que no va ser tan fructífera com la primera ( pel que es refereix a la quantitat espècies comestibles) ja que només ens classificarem  9. A destacar l’esclata-sang, que en trobarem un bon redol i va ser la més quantiosa i a més vam poder distingir-ne  dues espècies: la lactarius sanguifluus i la lactarius sanguifluus var. Violaceus o vinosus. També cal dir com a curiositat que trobarem algunes gírgoles d’estepa o negrets (tricholoma terreum o tricholoma scalpturatum ), un bolet petitó, gris, que sol sortir després dels primers freds i que per tant és tardà. També trobarem la primera orella de llebre negra (Helvella lacunosa), alguns pixacans tipus suillus i poca cosa més a destacar.

Image
Lactarius sanguifluus (esclata-sang)

Image
Suillus collinitus

  En quant a les espècies no comestibles vull remarcar el Bolet de tinta (Coprinus picaceus), el boletopsis leucomelaena ( una espècie de bolets amb esponja blanca i de consistència molt coriàcia), la Psathyrella conopilus, la tubaria furfuràcia  els esclata-sangs bords lactarius chrysorrheus i lactarius zonarius i l' amanita ovoidea ( comestible, però millor no consumir-la ja que es pot confondre amb altres de tòxiques) i l’amanita gilberti f. Subverna, algunes russules, ramaries (peus de rata, alguns d’ells no comestibles) i varis espècies de hydnellum (tots ells de consistència molt coriàcia). Hem varem poder classificar un bon grapat més, alguns d’ells encara desconeguts dins el nostre municipi. 

Image
Boletopsis leucomelaena

Image
Grup de Psathyrella conopilus

Image
Amanita ovoidea 

   Aquesta segona jornada va superar amb escreix la primera. 

Image
Classificant i identificant bolets 

  Dissabte que ve dia 21 anirem al tros que no varem poder fer (Son Jaumell-Sa Mesquida )i amb una mica de sort trobarem esclata-sangs, orelles de llebre i esper que altres bolets comestibles. El temps, de moment, no acompanya massa per a poder gaudir de gran varietat de bolets, però això pot afavorir l’allargament de la temporada boletaire. Vos esperam dissabte a les 9 a l’oficina d’informació turística de Cala Rajada, no oblideu de dur paner, ganivet, bon calçat i una mica d’aigua.