Bon programa, gran ambient, euros artanencs i un gran plaer per als malalts de birra.


Més de 60 cerveses de tot el món per a l’ARTÀ BEER FESTIVAL


El Festival acaba avui dissabte vespre.






Els més de 2000 litres de cervesa que està previst que se serveixin entre aquest divendres 12 i dissabte 13, estan a punt a Artà. Més de 60 barrils de cervesa artesana venguda de tots els punts del planeta que serà servida en 15 tiradors per Malalts de Birra, l’associació de joves homebrewers, aficionats a fer cervesa a ca seva, que ha organitzat aquest primer Artà Beer Festival. 

Moltes de les cerveses que se serviran aquests dos dies del Festival es punxen per primer pic a les Balears. És el cas de la Hefeweizen o la Sunset Session de Naparbier, la cervesera de Pamplona que actualment està considerada com una de les millors d’Espanya. També s’estrenarà per primer pic a tot el món un barril de la nova cervesa amb resina de pi de Piris Beer, marca del col·laborador de Cap Vermell i periodista que treballa a TV3 que ha assessorat aquest festival des del seu començament juntament amb Miquel Amorós de Beer Lovers.

Els aficionats cervesers que es desplacin fins a Artà també podran degustar les creacions de la marca Dougalls (Cantàbria), les Bidassoa (Guipuzkoa) o The Edge Brewing (Barcelona).


Alemanya, Bèlgica i Anglaterra, les grans reines

Els visitants que aquest cap de setmana s’apropin a l’Amfiteatre de Na Batlessa, podran descobrir grans llegendes del panorama cerveser internacional com la Ringmaster o la Simpleton de la cervesera Magic Rock d’Huddersfield, Anglaterra. A més de Magic Rock, també comptarem amb les britàniques Adnams i una altra cervesera que actualment triomfa a tot el món, Siren.

Des de Nova Iork arriben tres barrils de la coneguda marca Brooklyn. I des de Ellon, Escòcia, les creacions de dos bojos de la cervesa: Brewdog, una de les marques que més presència tendrà al festival amb 6 barrils. Però els països estrangers que tendràn més barrils al festival seran Alemanya i Bèlgica amb 8 barrils cada un. Tant un com l’altre han continuat la seva tradició cervesera ininterrompuda i que es remunta molts segles enrera. És el cas de l’abadia Weihenstephan, un monestir benedictí de Bavària, a Alemanya,  considerat com la fàbrica de cervesa operativa més antiga del món: des de l’any 1040 no han deixat d’elaborar cerveses com la Weihenstephaner Vitus, una weizenbock, o la Weihenstephaner Hefe Weissbier, dues cerveses delicioses i molt fresques, ideals per aquestes dates en què començam a notar la calor. El monestir va ser secularitzat l’any 1803 i avui és propietat de l’Estat de Bavària. D’Alemanya també comptarem amb classics com la cervesa de blat Franziskaner; la Krombacher pils i weizen; la Löwenbräu original; la Rhenania Alt i l’Spaten Münchner Hell. De Bèlgica ens arriba tot un clàssic difícil de trobar en barril a Mallorca: la hoegarden, la marca que va recuperar l’estil blanche belga, la cervesa de blat que s’havia fabricat des del 1500 fins a l’any 1955 en que va tancar la darrera fàbrica que elaborava aquest estil. Altres marques consagrades com Kwak, La Chouffe, Leffe o Stella Artois.


La recuperació d’un tresor perdut

Espanya va arribar a tenir més de 200 fàbriques de cervesa, algunes d’elles a Mallorca. Eren temps en què el fred artificial i la pasteurització encara no existien. Llavors, les cerveses viatjaven malament, contenien llevats que s’activen a partir dels 15 graus i la cervesa envellia rapidament. Per això, cada lloc havia de fabricar la seva cervesa. Pasteur va aportar la pasteurització als cervesers francesos i aquesta es va extendre. Al mateix temps, van adoptar la manera de fer cervesa a baixa temperatura alemanya: la lagerització. I tot va cofluir amb l’arribada al mercat del vidre transparent. Fins llavors les cerveses havien estat tèrboles i es bevien en tassons de ceràmica. Els laboratoris de Carlsberg van fer la darrera passa en trobar un llevat, el Saccharomyces carlsbergensis, que és el que actualment fan servir totes les cerveses lager. De fet, la cervesa més venuda i gairebé l’única al nostre mercat fins al retorn de les artesanes és la pilsner international, una lager cristallina amb molt poca amargor.

Així com és possible que el Gin Tonic sigui una moda passatgera, la cervesa artesana en realitat és una tradició que ha tornat per quedar. La raó és simple: tot i només haver sobreviscut un estil durant aquests anys, continuam bevent més cervesa que vi en aquest país. El que ha passat durant aquests anys és similar a què, per alguna obscura raó, s’hagués deixat de fabricar qualsevol tipus de vi que no fos un Ribeiro, per posar un exemple. Imaginau que durant més d’un segle haguessin desaparegut els vins mallorquins, els Priorat, els Rioja...i a més de varietats de raïm també haguéssim perdut maneres d’elaborar com els criança, etc. Idò amb la cervesa ha passat justament això: ara tornam a redescobrir que a més de la pilsener international hi ha desenes més d’estils i que cada un pot ser interpretat segons el gust del mestre cerveser incorporant un determinat llevat dels 500 existents o un o altre tipus de llúpol dels 200 existents (als Estats Units se’n treuen una dotzena cada any al mercat). A més hi ha la possibilitat de jugar amb llevats salvatges o d’envellir la cervesa en bóta de fusta o en botella… Hi ha milers de possibilitats i les més de 200 fàbriques que hi torna a haver a l’Estat espanyol una altra vegada, estan treballant per recuperar-les.


Les lager també regnen a l’Artà Beer Festival

De Lager també n’hi ha al festival, de fet és un dels estils més presents. Per aquells que vulguin tastar com s’elabora aquest estil des de la manera de fer més tradicional, fent servir més del 95% de malt i sense coadjuvants com el blat o l’arròs (que abarateixen el producte, d’aquí que la cervesa artesana sigui més cara que la industrial). En total se serviran 14 lager, moltes d’elles d’estil Pilsener, per tant, per aquells que vulguin tastar les artesanes sense marxar molt de l’estil que han begut fins ara, també tendran opcions. La resta de cerveses seran Ale, l’altre gran subgrup del món de la cervesa i el gran oblidat al nostre país en el darrer segle. Mentre que les Lager fermenten a la part de baix del tanc o barril entre els 8 i els 13 graus en un parell de mesos, les Ale fermenten a la part alta i entre els 15 i 24 graus. Com que no hi sol haver filtració i mai pasteurització, és molt important mantenir les cerveses artesanes sempre per sota dels 15 graus, ja que sempre hi pot haver llevats que es puguin reactivar fent que la cervesa torni a refermentar. També es recomana mantenir-les dretes dins la gelera perquè el pòsit vegetal i de llevats sedimenti al cul de la botella.


Les cerveses mallorquines del festival

I en una mostra com aquesta no hi podien faltar les mallorquines. Beer Lovers d’Alcúdia, un altre dels assessors d’aquest festival, hi aportarà les seves Bram, Broll i Blat. També hi participarà la cervesera del mestre cerveser berlinès instal·lat a Mallorca, Sven Gohdes, i la seva marca Forastera. De Santa Maria arriba la Nau Rubia Bohemia; de Sóller, les Sullerica Original i Fosca i, finalment, de Galilea l’Amber Ale i la Golden Ale.




Horaris i funcionament

Els horaris del festival seran de 19.00 a 01.30 el divendres i de les 11.00 a la 1.30 el dissabte. Cada cervesa costarà 2 euros i se servirà en tassons oficials de 28 cl. Els tassons seran venuts per l’organització a 2 euros i en acabar es podran retornar rebent a canvi 1 euro per cada tassó retornat.

Hi ha tapes a 1 euro i salsitxes, llom i hamburgueses a la planxa que es cuinaran en el mateix recinte de l’amfiteatre de Na Batlessa.





Rafel Hernández, un gabellí entre els organiztadors als qui hem de donar l'enhorabona,
Enhorabona malalts de birra i que això duri molts d'anys!!!