"...crec que amb el Mercat Medieval s’ha aconseguit que la gent conegui on és Capdepera i que ho paga venir fins aquí."

 

 

Na Maria Orpí serà la pregonera del Mercat Medieval 2024. Mestra del col·legi s'Auba exercí molts d'anys com a Cap d'Estudis del centre i va viure de prop el naixement del Mercat Medieval i la seva evolució. Va ser representant de s'Auba en les reunions d''organització de l'activitat i encarregada de coordinar els tallers i trasllats des de s'Auba a Capdepera els divendres del Mercat, com ja sabeu dedicats a l'alumnat dels centres educatius. Parlem amb ella del Mercat Medieval i de la visió que tenen els infants.

- Parlem dels inicis dels Mercat Medieval, ara  fa 25 anys, com els recordes i com va ser la teva participació?
- Els inicis els recordo amb molta d’il·lusió, perquè per part de les escoles van participar molt activament. Van haver reunions amb l’Ajuntament que van coordinar les visites al Mercat els divendres, aquest dia va quedar per nosaltres, pels escolars del municipi. Van participar en la decoració dels estendards i escuts, activitat que va engrescar molt als nins i nines. L’alumnat se van il·lusionat molt en veure la seva feina penjada en els carrers de Capdepera i com van col·laborar per poder dur a terme el Mercat Medieval en els primers anys.

- Com sent l'alumnat això de tenir un dia per a ells, per molt que ara ha canviat i no sigui tant per a ells?
- Els nins i nines com no coneixen l’antic, el que es feia abans, i només coneixen el que es fa ara tots aquests anys s’han entusiasmat molt en la visita dels divendres al Mercat Medieval. Ho preparem a les aules i ells tenen aquesta època un tant idealitzada i els agrada molt, molt… gaudeixen molt. Tant els d’ara com els que van viure els primers anys del Mercat. Tots estan molt contents de tenir aquest dia per visitar els artesans i tot el que és el poble perquè tot els ve de nou. I també els agrada molt pujar al castell. 

- Vist des d’ara, creus que va ser un encert el plantejament de tres dies de Mercat Medieval i dedicar un dia a la participació de les escoles, perquè el poble se fes seu el Mercat?
-Sí. La idea de fer el Mercat va ser molt encertada perquè era un poble quasi desconegut per molta de gent de les Illes, i també de Mallorca, i crec que amb el Mercat Medieval s'ha aconseguit que la gent conegui on està situat el nostre poble i omplen el Mercat aquests dies.
Molts dels nins i nines de Cala Rajada ni havien pujat mai al Castell de Capdepera o havien passat de llarg sense aturar-se. Amb aquesta activitat els donem a conèixer el nostre patrimoni i és un punt d’unió de tots, dels escolars, de la gent major… Crec que és una activitat molt encertada, que és cert que va dur molta feina organitzar-la en el principi, però que ha anat molt bé, Du feina prparar-la però compensa l’entusiasme de l’alumnat, els agrada molt participar.
I el poble s’ha fet aquesta festa seva. Abans hi havia pocs moments d’unió. Hi havia festes a Capdepera, festes a Cala Rajada i en aquesta s’ha aconseguit que participi tothom, de totes les edats. 

-  Creus que ha augmentat l’autoestima a nivell col·lectiu?
- Sí, i crec que ha fet que estiguem més orgullosos del nostre poble i ha ajudat que tots facem pinya, a crear comunitat entre tots. Al Mercat participen tots, els gabellins i els nouvinguts fent pinya. Ens sentim orgullosos del nostre poble. 

El fet de que des del primer any hi hagués tanta participació de col·lectius locals va fer que tothom s'ho sentís seu, que en formava part. I formava part d'una activitat divertida, novedosa i que era l'admiració de tota Mallorca. 

- Com organitzau la visita al Mercat Medieval des de les escoles?
- Des del Dia del Llibre ho comencem a preparar, fent manualitats i activitats com preparar la roba que els nins i nines han de dur, perquè els agrada anar amb vestits medievals, se fan cinturons, diademes, escuts (els agrada cercar els de la família) i decorem l’escola amb elements medievals… i divendres ho vivim pels carrers de Capdepera.


- Accedir al Mercat Medieval des de s’Alzinar és bo de fer, però a s’Auba com organitzeu la pujada a Capdepera?
- Disposem de tres autobusos que l’Ajuntament paga i van pujant l’alumnat cap a Capdepera, començant pels més petitons. Als  petitons els duen fins a la plaça de l’Orient, per facilitar-los l’accès, i als de Primària els deixa a l’entrada al poble, davant l’Eroski,  i així els autobusos poden fer més via en fer els viatges. Els autobusos fan viatges fins que se buida l’escola. Normalment estam unes tres hores pel Mercat i després tornem a organitzar les baixades, i anem baixant escalonadament cap a Cala Rajada. També ens hem de coordinar amb l’escoleta perquè empram els mateixos autobusos. 


Imatge d'arxiu

- Què és el que més agrada als al·lots quan venen al Mercat amb l’escola?
- El que els sol agradar més són els espectales, és amb el que passen més gust. Veure el circ, els malabars, els espectacles de la plaça d’Es Sitjar o l’Orient. Crec que s’ hagués més, més ella agradaria. 

- De cada vegada n’hi ha menys artesans, què és el que trobes a faltar dels primers anys a ara?
- Jo puc opinar personalment, perquè els nins i nines no han conegut aquesta primera època. Trob que era molt interessant que hi hagués tants d’artesans, perquè els infants aprenien molt. Organitzaven que l’alumnat poguessin participar en un taller de manualitats i anar a escoltar o veure una demostració, així cada any podien anar a tallers diferents. Això ara s’ha perdut perquè no n’hi ha tants tallers que preparin manualitats i és un poc allò de voltar a veure que pots fer. Ara ens donen coses a tastar i als infants els agrada molt que els donin qualque coseta per tastar.
En això ha canviat, no hi ha tants d’artesans que ens feien explicacions de com feien la seva feina. Ara encara n’hi ha que en fan però són molts de nins i nines i pocs artesans. Els temps canvien i ens adaptem, i els nins i nines d’ara no han conegut res més i gaudeixen igual.

Imatge d'arxiu

- I una activitat que en el seu moment s’inicià amb prou èxit, va ser fer-se un pa amb oli en el Mercat per berenar…
-  En un principi se va pensar que cada nin i nina s’havia de fer el seu pa amb oli. Ens deixaven el pa tallat, tomàtigues xapades i la botelleta d’oli i cada un havia d’aprendre a fer-se un pa amb oli. Això els va agradar molt. En menjaven i en mengen… n’hi ha que se’n mengen quatre o cinc llesques! Fins que estan ben plens. N’hi ha que gaudeixen amb aquest pa amb oli, qualcun no s’atreveix a provar-ho i qualcú és l’únic pa amb oli que menja en l’any… també n’hi ha que és la primera vegada que en fa, que el prova i, a més, els hi agrada. Berenar de pa amb oli és una activitat que, en general, els entusiasma molt. He arribat a escoltar que aquest pa amb oli és boníssim que no han menjat un altre pa amb oli tan bo com aquest! 

Imatge d'arxiu

- Tu creus que celebrar el Mercat Medieval va suposar posar Capdepera en el mapa de Mallorca?
- Sí, n'estic segura. Quan jo estudiava hi havia gent que no sabia ni on estava Capdepera i la gent s’aturava a Artà i d’Artà cap a Palma. El Mercat ha ajudat a que Capdepera sigui reconeguda i tothom sàpiga on és Capdepera. De vegades te trobes gent per Palma i quan els anomenes Capdepera te contesten Ah! On es fa el Mercat Medieval!. Sí, molts coneixen el nostre poble pel Mercat. Molta gent de Mallorca ens ha visitat pel Mercat, i si no ha vingut un any ha estat un altra. Realment ens ha donat a conèixer entre els mallorquins.

Moltes gràcies i enhorabona per l’elecció com a pregonera del Mercat Medieval 2024.